Er wordt bij zwangere vrouwen en pas bevallen moeders al snel gedacht dat ze minder willen gaan werken en minder ambities hebben om te groeien in hun loopbaan. Dat kan, maar soms klopt dit helemaal niet. Informeer en communiceer daarom tijdens je zwangerschap met je werkgever over jouw plannen, jouw doelen en hoe jij je toekomst ziet als werkende moeder.
Laat weten hoe jij je werkende leven ziet in combinatie met je gezin. Vertel ook hoe jij en je partner elkaar op kunnen vangen. Hierover praten is natuurlijk geen verplichting, maar het laat wel zien dat je erover hebt nagedacht én het kan ervoor zorgen dat je het contact en de werkrelatie met je werkgever goed houd en wellicht kunt verbeteren.
Zwangerschapsdiscriminatie
In de praktijk blijkt dat 4 op de 10 zwangere vrouwen of vrouwen na hun zwangerschapsverlof te maken krijgen met zwangerschapsdiscriminatie op de werkvloer. Daarom besloot ik een blog te schrijven over dit onderwerp, zodat jij meer inzicht krijgt over je rechten tijdens en na je zwangerschap op de werkvloer.
Afgelopen week heb ik bedrijfsdoula Ina Heijnen geïnterviewd. Ina is auteur van het boek Spuug op je blouse en ze ondersteunt vrouwen bij het maken van keuzes op hun werk zodat deze bijdragen aan hun welzijn en gezondheid. Tijdens en na een zwangerschap verandert er veel voor vrouwen, ook ten aanzien van hun werkende leven. In haar boek Spuug op je blouse heeft ze ervaringsverhalen van werkende moeders gebundeld en geven experts tips voor tijdens je zwangerschap en na je bevalling.
Rechten op je werk tijdens je zwangerschap
-Voor een bezoek/ controle aan je verloskundige of gynaecoloog hoef je geen vrij te nemen. Je krijgt deze uren gewoon doorbetaald.
-Je hebt tot 6 maanden na je zwangerschap recht op extra pauze onder werktijd. Bij een werkdag van 8 uur is dat 1 uur per dag.
-Tevens heb je recht op een bank of bed in een afgesloten ruimte om te kunnen rusten.
-Geen verplichting tot overwerken of nachtdiensten.
-Je werkgever mag je contract niet beëindigen vanwege je zwangerschap. Dat geldt ook voor een contract in je proeftijd of het niet verlengen van een tijdelijk contract.
-Je werkgever is verantwoordelijk voor een veilige werkomgeving tijdens je zwangerschap; dat je niet op een andere manier beoordeeld wordt en vervelende discriminerende opmerkingen van collega’s mogen niet getolereerd worden.
-Als zwangere vrouw heb je net zoveel recht op promotie of het volgen van opleidingen. Eist je werkgever bijvoorbeeld dat je een x-aantal uren in een jaar gewerkt moet hebben om voor een promotie in aanmerking te komen? En is dit niet haalbaar omdat je met zwangerschapsverlof was ? Dan valt dat onder zwangerschapsdiscriminatie.
-Ben je heel misselijk tijdens je zwangerschap of heb je veel last van bekkenpijn ? Dan kun je je ziek melden en krijg je 100 % doorbetaald.
-Heb je na je bevalling meer tijd nodig om te herstellen en ben je aansluitend aan je bevallingsverlof ziek? Dan krijg je een uitkering wegens ziekte tot maximaal 2 jaar. Het is voor een werkgever voordeliger als je je ziek meld direct na je verlof, want het is dan zwangerschaps gerelateerd en je werkgever krijgt dan een vergoeding.
-Je hebt recht op minimaal 16 weken zwangerschaps-en bevallingsverlof. Minstens 4 weken voor de uitgerekende datum ga je met verlof en je mag pas 6 weken na je bevalling weer op je werk verschijnen. Het verlof hoef je niet in 1 keer op te nemen, je kunt er voor kiezen om langzaam op te starten en je verlof langer uit te spreiden.
-Als je zwanger bent van een tweeling heb je recht op 4 weken extra verlof. Tevens kun je bij een meerling ook twee keer zoveel ouderschapsverlof op nemen. Dit geldt ook voor vaders / partners.
Bron: ‘Spuug op je blouse’, Ina Heijnen
Terug naar werk
-Stel je werkt 36 uur per week, dan mag je een jaar lang 18 uur ouderschapsverlof op nemen. Uiteraard kun je je ouderschapsverlof ook over een langere periode verdelen.
-De eerste negen maanden na de geboorte van je kindje mag je je werk onderbreken om je kindje borstvoeding te geven of te kolven. Als je dit wilt, dan kun je je werkgever hierover informeren. Je werkgever is verplicht om een ruimte ter beschikking te stellen die je kunt afsluiten tijdens het voeden of kolven. Je werkgever mag hiervoor geen loon in houden en wordt geacht hier rekening mee te houden als je targets moet behalen.
Wat is zwangerschapsdiscriminatie ?
Als je zwanger bent of net moeder bent geworden mag je werkgever je niet benadelen. Als dit wel het geval is, dan is er sprake van zwangerschapsdiscriminatie. Als je contract bijvoorbeeld niet verlengd wordt tijdens je zwangerschap, maar je hebt wel altijd goede beoordelingen gehad, dan is er sprake van discriminatie.
De overheid neemt 3 soorten maatregelen om te zorgen dat zwangere vrouwen gelijke rechten hebben:
- Sociale zaken & werkgelegenheid controleert of dat bedrijven zich aan de regels houden. Als een werkgever de regels betreft zwangerschapsdiscriminatie overtreed, dan kunnen ze een boete krijgen.
- Organisaties en medewerkers krijgen passende voorlichting en deze wordt gegeven door een professionals uit de geboortezorg, GGD en consultatiebureaus.
- Als je twijfelt of dat je te maken hebt met zwangerschapsdiscriminatie op de werkvloer, dan kun je contact opnemen met de afdeling Personeelszaken of de bedrijfsarts.
Bron: ‘Spuug op je blouse’, Ina Heijnen
Wil je meer lezen over dit onderwerp? Bestel dan het boek Spuug op je blouse van auteur & bedrijfsdoula Ina Heijnen. Met de kortingscode GWEN krijg je korting op de verzendkosten.
Beeld: fotograaf Krystle Woods
Donderdagavond 13 januari as om 20:00 uur gaan Ina en ik live op mijn Instagramaccount @mamaglownl over zwanger zijn en werk, moederschap, je loopbaan en welzijn in combinatie met een gezin. Luister & kijk je mee ? Stel eventueel je vragen in de chat.
Liefs,
Gwen