Vraag maar aan je oma of je moeder of zij nog weten hoe hun bevallingen zijn gegaan….grote kans dat zij je dit exact kunnen na vertellen ! Bevallen is een uniek life event voor elke vrouw. Of het nu je eerste, tweede of derde kindje is, het blijft altijd spannend. Jezelf 100% voorbereiden op je bevalling is een utopie. Dat kan niet. Vergelijk het maar met een eerste date…..je hebt bepaalde verwachtingen en je voelt wellicht lichte spanning voor dat je elkaar gaat zien. Maar helemaal zeker weten wat er gaat gebeuren en hoe je gaat reageren weet je niet. Dat is met bevallen precies zo.
Daarom schrijf ik deze blog voor jou, zodat jij weet wat je ongeveer kunt verwachten.
Controle
In onze westerse maatschappij zijn we vooral gefocust op het ratio. Het denken staat centraal. Terwijl bevallen gaat over voelen, ervaren en mee gaan met hetgeen zich op dat moment voor doet. Bevallen is loslaten. Letterlijk loslaten van je baby die negen maanden lang in je buik heeft gebivakkeerd. Dat is even andere koek…..moederkoek 😉 Tijdens de zwanger & yoga lessen leer ik aanstaande moeders de controle los te laten en zich over te geven aan het moment. Door meer contact te maken met hun eigen lijf, kunnen zij beter aan geven wat ze nodig hebben tijdens de bevalling. Op deze manier ervaar je meer vertrouwen in jezelf tijdens de geboorte van je baby.
Deze wee komt nooit meer terug
Weeën zijn samentrekkingen van je baarmoederspier. In het begin van je bevalling voelen ze aan alsof je ongesteld moet worden. Lichte krampen in je onderbuik. Wanneer weet je nu of je een echte wee hebt? Een wee heeft een duidelijk begin en een einde en zorgt ervoor dat de ontsluiting op gang komt. Oefenweeën doen het voorwerk, deze zorgen ervoor dat de baarmoedermond soepel en dunner word. Een echte wee begint meestal rustig, neemt toe in kracht, heeft een piek en neemt dan weer af. Pffff…..deze wee komt nooit meer terug! Zelf heb ik heel veel gehad aan de ademhalingstechnieken uit de zwanger & yogalessen.
Duwen & trekken
Zodra je volledige ontsluiting hebt mag je gaan persen. Voor veel barende vrouwen een opluchting dat die vervelende ontsluitingsweeën voorbij zijn en je nu actief mee mag doen. Een perswee is niet pijnlijk. Je voelt een enorme druk in je onderlijf. Daar kun je niet om heen en ga je als vanzelf mee persen. Je kunt op verschillende manieren persen, het voelt alsof je enorm moet poepen! Tijdens de zwangerschapsyoga lessen leer je perstechnieken voor tijdens je bevalling.
Knippen & scheuren
Zelf ben ik een keer ingeknipt en een keer uitgescheurd tijdens m’n bevallingen. Gezellig he ?! Na je bevalling word de knip gehecht door je verloskundige of arts. Ik was zo blij met m’n pasgeboren dochters dat ik het hechten geen probleem vond. Dit werd versterkt door de nog werkende verdoving van de ruggenprik. Na m’n tweede bevalling kreeg ik na uitscheuren een verdovingsprik die ingespoten werd bij de schaamlippen. Dat was minder prettig. Maar daardoor voelde ik vrijwel niets van het hechten zelf. Wist je dat maar 1% van alle barende vrouwen een totaal ruptuur heeft?
TIP:Tijdens het hechten lig je een tijdje in dezelfde positie (met de benen wijd) en het is dan fijn om je baby bij je te hebben als afleiding. TIP:Om zwelling en vochtophoping te voorkomen kun je na je bevalling het beste (voorzichtig!) met je hechtingen op een harde stoel gaan zitten. Even wennen in het begin, maar wel goed voor je herstel.
TIP: Laat tijdens het plassen lauwwarm water over je hechtingen lopen door middel van een kan of douchekop. Daardoor voel je minder pijn tijdens het plassen.
TIP: Bekkenbodemspieroefeningen zijn altijd goed om te doen na je bevalling. Deze leer je tijdens de zwanger & yoga lessen!
Roze Wolk
Bestaat de roze wolk? Ja echt wel! Maar niet iedereen ervaart een intens geluksgevoel na de geboorte van een baby. Volgens de cijfers van het CBS blijven nieuwe vaders en moeders 1 of 2 jaar in deze roze wolk hangen. Daarna komen ze weer terug op hun oude geluksniveau. De geboorte van mijn dochters gaf me een enorme happy boost. Wel afgewisseld met gevoelens van onzekerheid en vermoeidheid. Zeker na de geboorte van de jongste was ik sneller moe. Na haar eerste verjaardag zat ik weer in een ritme en kon ik meer genieten.
TIP: Laat je niet gek maken door je omgeving. Een zwangerschap en een bevalling is een topprestatie en je hebt tijd nodig om te herstellen. Neem je tijd en doe vooral wat goed voelt voor jou!
Ga jij binnenkort bevallen of ben jij onlangs bevallen? Ik ben benieuwd naar jouw bevallinsgverhaal! En wellicht heb je nog tips voor onze aanstaande mama’s!
Ik hoor graag van je!
Liefs,