Wat niemand je verteld over de eerste drie maanden moederschap….

Er is geen handleiding geschreven over hoe je als ‘jonge’ moeder moet beginnen….terwijl het juist zo waardevol kan zijn om je ervaringen te delen met andere moeders.

Niemand verteld je bijvoorbeeld tijdens je zwangerschap hoe emotioneel het is om moeder te worden.. En met emotioneel bedoel ik intens blij zijn met je kind afgewisseld door extreme vermoeidheid en onrust over het functioneren van je kleine hub.

Zodra je gaat trouwen of samenwonen, gaat iedereen uit je omgeving vragen wanneer jullie aan kinderen beginnen.

En net als bij het huwelijk en bruiloften; het moederschap wordt in de maatschappij verheerlijkt als een droom die uitkomt.. Je doet ontzettend je best om de logeerkamer om te toveren tot een geweldige babykamer, je koopt de meest schattige babykleertjes en voor jezelf een mooie yogabroek…..je hebt inmiddels geaccepteerd dat je je favoriete jeans voorlopig niet meer zult dragen!

Je denkt; ik heb me goed voorbereid op de komst van de kleine en mensen uit je omgeving zeggen; ‘Het is zwaar, maar het is het allemaal zooooo waard!’ Dit hoor je ongeveer 5000 keer en je overtuigd jezelf van het feit dat je klaar bent voor deze nieuwe fase in je leven!

Dit is meteen het eerste punt dat je nog niet weet over ‘moeder zijn’…

  • Soms voelt het niet alsof het allemaal de moeite waard is

Er zal vast wel eens een moment zijn dat je je afvraagt waarom je moeder wilde worden.. Bijvoorbeeld om 3 uur ’s nachts, terwijl je je engelachtige baby voedt en doet wat je moet doen, wil je het liefste slapen en dat tot de volgende ochtend. Uiteraard voedt je je baby en verschoon je de luier, want dat is wat een moeder doet, maar soms kun je heel boos zijn op de hele situatie en je afvragen waarom je nu graag een baby wilde…En droom je misschien even weg bij de tijd dat je samen met je partner op vakantie was en samen een pina colada dronk….

Ik zal je vertellen…neem je tijd om terug te kijken hoe het vroeger ook al weer was toen je nog met z’n 2-en was. Moeder worden is een nieuwe fase in je leven en zet je leven

totaal op z’n kop. Het is een hele nieuwe ervaring en het gaat zo snel… een aantal weken geleden aaide je nog over je buik en ging je samen uit eten om jullie laatste date met z’n 2-en te vieren en nu heb je al dagen geen douche meer gezien!

  • Er is niemand op deze wereld die meer geraakt word door het huilen van je baby dan jij !

Omdat jij de moeder bent, zal er niemand anders zijn die meer geraakt wordt door de huiltjes van je baby.. Je man slaapt er misschien doorheen, je moeder vertelt je dat het er allemaal bij hoort en je vriendinnen kunnen het huilen van je baby zo goed relativeren dat je je afvraagt wat is er mis met mij ?

Ladies, zie het als een cadeautje en een uitdaging dat jij zo verbonden bent met je baby…en dat je zijn of haar behoeften aan comfort en voeding zo goed leert kennen.

  • Je zult nachtmerries hebben

Toen mijn oudste dochter Noa net geboren was, ging ik haar elke nacht zoeken in ons bed. Het gevoel van haar kwijt te zijn in mijn eigen bed was op dat moment heel echt, terwijl ze in werkelijkheid natuurlijk heel lief lag te slapen in haar wiegje naast ons.

Zodra je moeder wordt, staan al je zintuigen op scherp. Je wordt meer dan ooit geraakt door dingen als ooit tevoren. De beelden van een ketting botsing op het journaal, een huilend kind op tv; de tranen springen in je ogen! Je maakt je soms druk of je het wel goed doet en vraagt je af in welke mate je baby beïnvloed wordt door jouw manier van zorgen.

  • Je voelt je een ondankbaar nest

En tussen alle emoties door, terwijl je je oude leven mist, wenst dat de baby stopt met huilen en je je afvraagt waar al die poep op je schouder vandaan komt, weet je dat er genoeg vrouwen zijn die met jouw leven zouden willen ruilen en ook graag mama willen zijn. Iemand die om drie uur s ’nachts, om vier en vijf uur s ‘nachts op staat om haar baby te voeden en/of vast te houden. Dat is alles wat ze willen. En weet je wat? Het is oké om je ondankbaar te voelen terwijl je aan die vrouwen denkt die graag een kindje willen.

Je staat jezelf toe om deze gemengde gevoelens te hebben. Je staat jezelf toe om moe te zijn. Je hoeft niet elke seconde van de dag te genieten van het moederschap.

Iedereen die jou verteld dat ze dat wel doen, liegt of weten niet meer hoe het is om een jonge moeder te zijn. Het is teveel om je druk te maken over je nieuwe baby en je druk te maken over het feit dat je ondankbaar bent.

Je doet het supergoed en je hebt het recht om je druk te maken over zaken die er voor anderen misschien niet toedoen.

  • Je wilt dat je kindje voor altijd een baby blijft, en tegelijkertijd wil je dat ze door gaan naar de volgende fase en opgroeien.

Het is verwarrend. Aan de ene kant wil je dat je lieve baby blijft zoals hij is, aan de andere kant wil je dat je kindje zich snel ontwikkeld.

Ik weet nog goed dat mijn jongste dochter Sofie werd geboren en ik geen moment van haar wilde missen. En toch had ik ook behoefte aan een dagje uit of een Pilates work out. En dan die ene dag waarop ze haar ‘geboorte outfit’ niet meer paste, en dat ik wilde dat ze voor altijd zo zou blijven zoals ze nu was.

Op een dag wens ik dat ze haar rijbewijs heeft en dat ze zelf naar de hockeytraining kan rijden in plaats van dat ik haar moet halen en brengen. Neeeee! Heb ik dat zojuist geschreven? Ondenkbaar!

Dit zijn ongeveer de dingen die niemand je verteld. “Het is zwaar, maar het is het zoooo waard! “ Wat ze eigenlijk bedoelen is dat je meer gevoel en emoties ervaart dan je je ooit had kunnen voorstellen. Er wordt eigenlijk gezegd dat je verliefd gaat worden. Heel erg. En tegelijkertijd denk je weleens; ik wil nu in mijn auto stappen en heel hard weg rijden!

Wanneer men zegt; “Het is zwaar, maar het is het zooo waard!” , dan probeert men je eigenlijk te vertellen dat je als je s’nachts een keer voor de tv zit en je baby ligt te slapen, je plotseling overvallen wordt door het feit dat je nu echt moeder bent. Er ligt een klein babytje te slapen in de kamer naast mij, denk je dan. Een kindje dat ik op de wereld heb gezet. En je bent trots als je baby huilt en alleen in jouw armen je kindje stopt met huilen. En je vraagt je af waar je al dit geluk aan verdient hebt.

Tegelijkertijd voel je je geleefd en ben je nog nooit zo moe geweest..

Maar het is het zoooooo waard….:)

Heel veel succes en geluk lieve jonge moeders!!!!

Liefs,

Gwen

Yoga voor Mama

www.yogavoormama.nl