Steeds meer jonge ouders gaan tegenwoordig met hun baby naar een osteopaat, bijvoorbeeld als hun kindje een voorkeurshouding heeft, reflux, darmkrampjes of veel huilt. Voor mijn blog heb ik Annemarie Lems https://www.osteobavelbreda.nl en Caroline Spijker https://www.osteopathie-breda.nl geïnterviewd. Op deze foto zie je ons gezellig zitten bij mij aan de keukentafel. Deze twee vakvrouwen zijn beide al jarenlang osteopaat voor baby’s, kinderen en volwassenen in de regio Breda. Ik ben heel benieuwd hoe een osteopathie behandeling gaat bij jonge baby’s !
Puzzelstukjes
Voor we je baby onderzoeken, starten we met een intake gesprek. We bespreken hoe je zwangerschap en bevalling is gegaan en zijn benieuwd hoe het nu gaat met je baby: bijvoorbeeld hoe gaan de voedingen en de slaapjes, hoe gaat het met de ontlasting van je baby? Het samenleggen van alle puzzelstukjes helpt ons je baby beter te begrijpen en het totale plaatje te zien.
Vervolgens gaan we je baby met zachte technieken onderzoeken. Als osteopaat zijn we getraind om subtiel te voelen, we ‘luisteren’ als het ware met onze handen wat je baby’s lijfje ons wil vertellen.
Wat trekt onze aandacht? Hoe is de algemene spierspanning? Hoe is de flexibiliteit en dynamiek van de schedelbotjes? Zijn de werveltjes beweeglijk? Zit er spanning rond de slokdarm? Kan het middenrif vrij bewegen? Is het buikje opgezet?
We kijken daarbij altijd naar de samenhang met andere systemen in het lichaam. Het symptoom kan op een andere plaats liggen dan de oorzaak.
Vervolgens gaan we je kindje behandelen. Dit gebeurt via zachte, manuele technieken. Er wordt nooit gemanipuleerd of “gekraakt” in de nek van baby’s. De meeste baby’s ervaren de behandeling als prettig en reageren door rustiger te worden of in slaap te vallen.
Na de behandeling
Veel ouders ervaren dat hun baby veel rustiger is na de behandeling. Soms treedt er eerst even een verergeringsreactie op (huilen, teruggeven of onrust). Meestal verdwijnt deze spontaan in de loop van de dag.
Jammer genoeg kan een osteopaat er -met de beste intenties – niet voor zorgen dat je baby niet meer zal huilen.
Hoe mooi de bevalling ook was, een geboorte is een intense ervaring. Veel baby’s moeten de eerste tijd nog echt van de ‘shock’ bekomen. Huilen kan een belangrijk middel zijn om deze geboorteshock te ontladen.
Je hoeft niet elk huiltje van je baby te sussen. Kijk eens of je uit kunt zoeken wat je baby je wil vertellen. Een leuke hulp hierbij is de video-cursus ‘baby-signalen’, die je hier gratis kan verkrijgen: https://happybabycoach.com/gratis/videos-babysignalen/ Is je baby echt ontroostbaar, geef je kindje dan ook de ruimte om te huilen. Houd je baby liefdevol vast, toon begrip en wees er voor je kindje. Dit is bijzonder helend voor baby’s!
Vanaf welke leeftijd kun je met je baby naar de osteopaat ?
Als de geboorte van je baby stressvol was (bijv: moeilijke spildraai, sterrenkijker, navelstrengomwikkeling, medische interventies: inleiden, vaccuümextractie, keizersnede,…) of je kindje duidelijk niet lekker in z’n velletje zit (pijn bij bepaalde bewegingen, een voorkeursdraaiing, veel huilen,…) maak je best zo snel mogelijk een afspraak.
Zijn er geen dringende klachten? Dan is het prima een afspraak te maken tegen de periode dat je baby zo’n 6 weken oud is. Annemarie verteld dat er regelmatig ouders langs komen voor een consult terwijl er geen klachten zijn. Gewoon om te checken of alles goed is!
Mama & baby wellness
Tijdens een van de baby massage workshops zijn Annemarie of Caroline aanwezig om jouw vragen over je baby te beantwoorden. De eerstvolgende baby massage workshops staan gepland vanaf maandagochtend 2 december as en vanaf vrijdagochtend 6 december as van 11:45-13:15 uur in de fijne, ruime studio van Yoga Ginneken in Breda. Inschrijven kan via een mail naar info@mamaglow.nl of een whatsapp naar mobiel: 0642227606
Leuk als jij ook mee doet !
Fijne dag & liefs,
Gwen
Mama Glow