Verzet tegen invoering waterinjecties bij thuisbevalling

door Frederiek Weeda

Gynaecologen en anesthesiologen verzetten zich tegen de invoering van een pijnstillende prik met water in de onderrug voor vrouwen die thuisbevallen. Dat meldt NRC Handelsblad vanmiddag. Gisteren presenteerde de beroepsorganisatie voor verloskundigen, KNOV, een ‘richtlijn’ over toediening van de waterprik. Vanaf 1 juli kunnen vrouwen die thuis bevallen de ‘sterile water injection’ krijgen die baringspijn verlicht.
PRIK LEIDT TOT ‘AANZIENLIJKE PIJNVERLICHTING’

Uit een Zweedse studie, die gisteren werd toegelicht, blijkt dat barende vrouwen baat hebben bij de steriele waterinjectie. Daarbij krijgt de vrouw injecties met water in haar onderrug. De prik zou geen negatieve bijwerkingen hebben en wel binnen tien minuten aanzienlijke pijnverlichting geven. In Zweden gebruikt sinds twintig jaar ongeveer 10 procent van de barende vrouwen die prik. Ook in Canada wordt hij toegepast. Volgens planning past de Tweede Kamer voor de zomer een Algemene Maatregel van Bestuur aan, waardoor verloskundigen de waterinjectie mogen voorschrijven en toedienen.

Gynaecologen en anesthesiologen, die in het ziekenhuis werken, verzetten zich. In een verklaring zeggen de organisaties NVOG en de NVA vandaag:

“Het is te vroeg om waterinjecties als standaardbehandeling in te voeren voor pijn tijdens de bevalling. Er is onvoldoende bewijs dat waterinjecties effectief zijn om pijn bij de bevalling tegen te gaan.”

 

SLECHTS 7 PROCENT KRIJGT ‘RUGGENPRIK’ IN ZIEKENHUIS

Steeds meer Nederlandse vrouwen vragen om pijnstilling tijdens de bevalling. Traditioneel kreeg maar 7 procent een pijnstillende ‘ruggenprik’ in het ziekenhuis. Die mag alleen worden toegediend door de anesthesioloog, en werd alleen gegevens als de vrouw de pijn ondraaglijk vond. In andere landen, zoals Groot-Brittannië en de Verenigde Staten, gebruiken vrijwel alle barende vrouwen de ruggenprik.

Sinds vier jaar krijgen in Nederland zwangere vrouwen voorlichting over de pijnstillende ‘ruggenprik’. Het gebruik is sindsdien gegroeid; in 2010 gebruikte al 22 procent van de barende vrouwen hem. Lang was de ruggenprik taboe omdat hij mogelijk de baby beschadigt. Ook kan hij niet thuis worden gegeven, waardoor vrouwen in het ziekenhuis belanden. Dat hebben veel verloskundigen liever niet omdat Nederland een traditie heeft van thuisbevallen.

 

AANTAL THUISBEVALLINGEN DAALT

Het aantal thuisbevallingen neemt gestaag af. In 2010 deed 25 procent van de vrouwen dat, in 1989 nog 38 procent van de vrouwen. De waterinjectie als pijnstilling zou dus een uitkomst kunnen zijn voor verloskundigen die graag bij de vrouw thuis bevallingen begeleiden.

De KNOV is enthousiast over de waterinjectie omdat die volgens hen helpt en sowieso de baby en de moeder niet beschadigt. Duur is hij ook niet – een spuit, een naald en wat steriel water kost bij elkaar een paar tientjes. Hoe de waterinjectie precies effect sorteert, is onduidelijk. De werking wordt vergeleken met die van acupuntuur. De Vereniging tegen Kwakzalverij betwistte gisteren dan ook dat de waterinjectie bewezen effectief is.