Je weet dat je gezond moet eten tijdens je zwangerschap, maar misschien heb je de kerst als excuus gebruikt om een beetje vals te spelen. Daarom speciaal voor jou de TOP 15 van Superfoods voor tijdens je zwangerschap, deze krachtpatsers zullen jou en je baby een enorme boost geven!
1. Droge abrikozen
Gemakkelijk te snacken en geweldig voor het bijvullen van je ijzervoorraad: een handvol geeft je 10% van je dagelijkse behoefte ijzer. Ze bevatten ook foliumzuur, kalium, calcium en magnesium. Zij zullen ook helpen om je darmen te stimuleren.
2. Koolhydraten
Brood, pasta en aardappelen, deze geven energie! Als je de uitgerekende datum nadert, zul je grotere hoeveelheden nodig hebben.
3. Granen
Kies granen verrijkt met vitaminen en foliumzuur. Een kom volkoren ontbijtgranen met melk geeft een energieboost!
4. Bananen
Rijk aan kalium, bananen zijn goed voor het verminderen van vocht en behoud van een gezonde vochtbalans.Ze bevatten ook tryptofaan die helpt om slaap te bevorderen. Een grote zetmeelrijke, energie-verhogende snack.
5. Zuivelprodukten
De beste bron van calcium, essentieel voor de botontwikkeling bij baby’s. Eet drie porties per dag, maar kies voor magere producten om het verzadigd vet laag te houden.
6. Yoghurt
Vetarme versies bevatten evenveel calcium als hun volvette tegenhangers. Een fantastische bron van deze essentiële voedingsstof als je niet graag melk drinkt.
7. Tofu
Voor niet-vleeseters, is dit een uitstekende bron van eiwit dat rijk is aan ijzer, calcium, magnesium, vitamine A en vitamine K – essentieel voor normale bloedstolling, vooral na de geboorte.
8. Groenten en fruit
Eet vijf porties per dag. De vitaminen en mineralen helpen uw baby normaal ontwikkelen. U moet dan nog een aantal supplementen – foliumzuur – maar moet voedingsstoffen uit het voedsel waar je kunt. Probeer ervoor te zorgen dat alles wat je lippen passeert tijdens de zwangerschap een soort gunstig effect zal hebben op jou of je baby – of beide!
9. Zoete aardappel
Probeer stomen of pureren met een beetje olijfolie. Een goede bron van energie, en vol met calcium, vitamine C en bètacaroteen – een plantaardige bron van vitamine A, van vitaal belang voor de huid en de ontwikkeling van de ogen.
10. Aardbeien
Vol vitamine C (goed voor een gezonde huid en immuniteit), beta-caroteen, foliumzuur en kalium. Als je aardbeien eet na een ijzer-rijke maaltijd, zullen hun vitamine C helpen om de absorptie van ijzer beter op te nemen.
11. Proteïne
Kies de gezondste bronnen. Vis, eieren, kaas en vlees zijn goed, maar beperk je tot slechts twee porties per dag. Rood vlees is rijk aan ijzer, maar is niet de enige bron. Kijk uit naar alternatieven, zoals spinazie.
12. Volkoren brood
Bevat een dosis koolhydraten, het is ook een goede bron van ijzer, calcium, vitamine B en vaak is volkoren brood nu ook verrijkt met foliumzuur.
13. Broccoli
Bevat veel calcium, magnesium (essentieel voor botontwikkeling) en foliumzuur. Stomen in plaats van koken voor het behoud van de voedingsstoffen of maak een heerlijke verse broccolisoep!
14. Eieren
Goed gekookt, natuurlijk ijzer, eiwitten en vitamine B12, die essentieel is voor de groei van gezonde cellen in het lichaam.
15. Tonijn
Een andere bron van omega-3 vetzuren, maar ook rijk aan selenium, een antioxidant mineraal dat beschermt tegen kanker. Eet niet meer dan drie porties per week, tonijn bevat kwik die het zenuwstelsel van je baby kunnen schaden.