Selfcare tips voor tijdens je zwangerschap !

Als je zwanger bent dan ervaar je soms mixed emotions. Het ene moment voel je je gelukkig, sterk en ‘on top of the world’ en een paar uur later kun je in tranen uitbarsten om iets heel onbenulligs zoals iets vergeten uit de supermarkt of de lieve blik van je goudvis. Je weet dat je door je hormonen nu eenmaal anders reageert op situaties dan voor je zwangerschap.

Daarom is het zo belangrijk om goed voor jezelf te zorgen tijdens je zwangerschap! En selfcare betekent voor iedereen iets anders. Wat heb jij nodig tijdens je zwangerschap ?

Om jou te helpen heb ik de meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes op een rij gezet met daarbij fijne tips voor meer selfcare.

Bekken & rugklachten: Meer dan 50 % van de aanstaande moeders hebben helaas deze klachten. Heel vervelend. Mijn advies is om een afspraak te maken bij een bekkenfysiotherapeut en om meer rust te nemen met je favoriete kop thee. Tevens besteden we tijdens de zwanger & yoga lessen aandacht aan goede houdingen voor je bekken en rug, zodat je weet wat je beter wel en niet kunt doen.

Vermoeidheid: Tijdens het eerste trimester van je zwangerschap ben je vaak en sneller moe. Er wordt op dat moment ook een heel nieuw mensje gecreëerd met alles er op en aan! Dat kost energie. Meer rust en op tijd de signalen van vermoeidheid oppikken zorgt ervoor dat je beter voor jezelf gaat zorgen. Je grenzen goed bewaken ! Dat kan betekenen dat je vroeger naar bed gaat, een powernap in de middag of een bad nemen met een fijne badolie die jouw huid verzorgt.

Misselijkheid: Heel vervelend als je misselijk bent tijdens je zwangerschap ! Misselijk zijn heeft veel impact op je gemoedstoestand en je bent de hele dag onder zeil. Kleine beetjes eten gedurende de dag en jezelf voeden met echte pure voeding. Vermijd sterke geuren. Kies bijvoorbeeld voor een koud gerecht zoals een pastasalade en vraag of je partner, je broer/zus, vader/moeder of zij af en toe willen koken. Voor een persoonlijk voedingsadvies kun je een afspraak maken bij ons!

Stress & piekeren: Stress tijdens je zwangerschap is niet gezond voor jou en je baby. Er kunnen verschillende redenen zijn dat je stress hebt. En dat is heel vervelend en jammer, want je wilt graag genieten van het zwanger zijn en je ontspannen voorbereiden op de komst van je kleine. Als je af en toe stress hebt, is dat niet zo erg en kun je wellicht door een goed gesprek met je partner of een vriendin je al een stuk beter voelen. Bij langdurige stress is het goed en verstandig om hulp te zoeken. En kies je voor een professional die goed voelt voor jou. Ik begeleid ook (aanstaande) moeders die stress ervaren door middel van wandelcoaching. Door buiten te wandelen kom je letterlijk in beweging en dat geeft rust. Tevens ben ik gecertificeerd stresscoach en aangesloten bij NOBCO (de nederlandse beroepsvereniging voor coaches).

Selfcare is een breed begrip en het belangrijkste is dat je doet wat goed voelt voor jou ! Positief denken, op tijd rust nemen wanneer je lichaam erom vraagt, bewuster in het leven staan, in je eigen kracht staan en doen waar jij blij van wordt. Dat kan spiritueel zijn, maar ook heel praktisch.

  • Tijd maken voor je favoriete kop thee.
  • Bijkletsen met een vriendin.
  • Wandelen in de natuur en de omgeving echt in je opnemen (=mindfulness)
  • Yogalessen volgen (kan nu ook online bij mij 😊 en je bereid je tevens voor op je bevalling)

Ik wens je liefde & selfcare tijdens je zwangerschap!

Liefs,

Gwen