Je zou denken dat vrijen na de bevalling het laatste is waar je als nieuwe, vermoeide moeder mee bezig bent, maar toch zou 41 procent er na zes weken alweer mee beginnen. Na 12 weken stijgt dat cijfer naar 78 procent, na zes maanden naar 94 procent.
Voel vooral geen druk om seks met je partner te hebben Je hebt net een topprestatie geleverd! Een prachtig kind op de wereld gezet. En daar mag je trots op zijn. De rest van je leven gaat er heel anders uitzien. Zorg naast je kindje ook goed voor jezelf.
Voor deze blog heb ik bekkenfysiotherapeut Mary van den Nieuwenhuyzen geïnterviewd. Zij werkt in haar praktijk in Breda veelal met zwangere vrouwen en vrouwen met bekkenklachten na de bevalling. Het accent ligt daarbij vooral op sexuologie. Tevens is Mary een aantal keer per jaar als gastdocent aanwezig in mijn zwanger & yoga lessen in Breda. Meer info over haar praktijk: Home – Rug- & Bekkencentrum (bekkenenrugcentrumbadstraat.nl)
Wanneer is seks na de bevalling veilig ?
“Zelfs na een vlotte bevalling waarbij niet geknipt hoefde te worden of na een keizersnede; is het normaal dat het even duurt voor dat je vagina is hersteld.
Meestal duurt het een aantal weken voordat je stopt met bloeden. Vier tot zes weken is wel de max.
Heb je een knip gehad tijdens je baring ? Dan is het belangrijk om te wachten met vrijen tot alles volledig is genezen.
Als je te vroeg seks hebt, dan kun je infecties krijgen. De baarmoedermond is nog open en beurs. Wacht even tot ongeveer 6 weken na de bevalling.”
Wat is de meest voorkomende klacht van jonge moeders dat ze geen zin hebben na de bevalling ?
Mary verteld dat pijn bij het vrijen het meeste voorkomt als klacht.
“De fysieke reactie bij opwinding is vocht aan maken en zwelling van de zwelkliertjes in de vagina. Als er geen of te weinig opwinding is, dan schuurt het en doet het pijn. En kun je bang zijn dat het een volgende keer weer gebeurd. Dit is niet alleen op te lossen met glijmiddel. De zwelkliertjes die zich aan de binnenkant van de vagina bevinden (vergelijkbaar met een erectie, maar dan binnen in de vaginawand) mogen geactiveerd worden.
Het is voor vrouwen dan ook belangrijk om vertrouwen te krijgen op dat vlak. En dat je als koppel en jonge ouders naar elkaar toe kunt groeien. Dat er niet meteen penetratie hoeft plaats te vinden. Maar eerst knuffelen en elkaar masseren kan ervoor zorgen dat je als vrouw weer lustgevoelens gaat ervaren na je bevalling.
Tijd voor elkaar maken, een oppas regelen en gaan daten is ook een goed idee. Zeker als je veel in je hoofd zit en soms nog moe bent.
Koppels die een langdurig IVF traject achter de rug hebben, kunnen ook tijdelijk minder lustgevoelens ervaren.
Heb je na een half jaar na je bevalling nog steeds pijn bij het vrijen? Maak dan een afspraak met een bekkenfysiotherapeut. Het is sowieso een aanrader om na 6 weken een check up van je bekken te doen.”
Hormonen na je zwangerschap
Na een zwangerschap en een bevalling kan het gevoel van opwinding tijdelijk verdwijnen.
Mary verteld: “Na een keizersnede, maar ook na een natuurlijke bevalling of het geven van borstvoeding worden er minder hormonen / lustprikkels aangemaakt.
Het vrouwelijk geslachtshormoon: progesteron (libido), testeron (sexuele lust) en oestrogeen (gevoeligheid vagina wand) worden minder aangemaakt na een bevalling, aldus Mary.”
Bij het geven van borstvoeding hebben je borsten tijdelijk een andere functie. Daardoor kan ook de lust tijdelijk verdwijnen. Bij zowel bij de vrouw als de man. Als je borstvoeding geeft dan maakt je lichaam het hormoon prolactine aan. Dat zorgt ervoor dat je hormoonspiegel verlaagt die verantwoordelijk is voor de zin in seks.”
Weetje:
Wist je dat een man minder testosteron aanmaakt na de bevalling ? Onderzoek toont aan dat de testosteronspiegel vooraf aan de bevalling al daalt met 33 %. Het effect hier van is dat nieuwe vaders daardoor meer geduld en kalmte ervaren en daardoor beter voor hun kindje kunnen zorgen.
Selfcare
Tevens belangrijk voor jou om te weten als nieuwe moeder is dat je naar je lichaam blijft luisteren. Zorg goed voor jezelf door rustig (bouw het op !) te gaan bewegen/sporten en door gezond te eten. Tijd voor jezelf te nemen en na je bevalling bekkenbodemspier oefeningen te doen. (deze staan ook vermeld in het nieuwe e-book: Fit & ontspannen zwanger )
Liefs,
Gwen