Pijnbestrijding bij bevalling niet gewoon

Zo’n 70 procent van de bevallingen vindt plaats zonder pijnbestrijding. Bijna driekwart van de vrouwen vindt de pijn er gewoon bij horen. Dat blijkt uit een onderzoek onder 5500 moeders.

Bevallen doet pijn, daar zijn alle moeders het over eens, zo meldt onderzoeker Mama enzo. Toch vindt 45 procent dat je die pijn vergeet zodra je je baby ziet, 42 procent vindt de pijn erbij horen en 13 procent vond de bevalling te zwaar om te vergeten.

Vrouwen zijn wel echte bikkels, slechts 5 procent heeft geschreeuwd tijdens de bevalling. En dat terwijl 70 procent aangeeft geen pijnstilling gebruikt te hebben.

Zo’n 47 procent probeert zo stylish mogelijk de bevalling in te gaan (denk aan scheren van de schaamstreek, make-up en nagels lakken). Dat voorkomt gênante dingen niet. Zo heeft 40 procent gepoept tijdens de bevalling, moest 21 procent overgeven en vloekte 14 procent de boel bij elkaar.

Gewicht

Tijdens een zwangerschap hoor je tussen de 10 en 15 kilo aan te komen. Dit bleek ook zo te zijn voor 35 procent van de ondervraagde moeders. 23 procent kwam 15 tot 20 kilo aan en 15 procent kwam 20 tot 30 kilo aan tijdens haar zwangerschap.

Op de vraag of ze zich schamen voor hun post-bevalling lichaam antwoordt slechts 14 procent ‘ja’. 49 procent zegt dat ze er niet blij mee is, maar trots is op wat haar lichaam heeft doorstaan en 37 procent schaamt zich helemaal niet.

Seks

Er wordt gemiddeld 6 tot 12 weken gewacht met seks na de bevalling (43 procent), maar genoeg stellen wachten ook wat langer, namelijk 3 tot 6 maanden (23 procent). Wel is de seks minder regelmatig. Vóór de zwangerschap ligt het gemiddelde op meerdere keren per week (45 procent).

Na de bevalling is dat teruggelopen naar één keer per week (31 procent) of één a twee keer per maand (39 procent). Toch kan 75 procent van de vrouwen niet zonder seks, ze zouden de intimiteit missen.

Tijd voor elkaar De komst van een kind zet papa op de tweede plek; zo blijkt dat de helft van de vrouwen zoekt naar balans in het gezin. Zo’n 45 procent van de stellen maakt geen tijd meer voor elkaar.