“What if I fall ? Oh, my darling, what if you fly ?”
Als je kind weer eens niet goed luistert, vraag je je dan wel eens af wat jij nu verkeerd hebt gedaan? Of hoe je dit wellicht een volgende keer anders kunt aanpakken? Ik wel ! Als mijn kinderen iets ‘moeten’ lijkt het wel alsof er bitterballen in hun oren zitten haha. En dan bedoel ik aan tafel blijven zitten tijdens het eten of niet gaan slapen op het afgesproken tijdstip. Dat soort momenten. Maar ook waarom is Sofie nu zo boos en wat is de dieperliggende oorzaak dat Noa zo gevoelig is? Omdat dit me regelmatig bezig houd, zou ik graag de boodschap onder het gedrag van mijn kinderen willen horen. Wat willen ze me nu eigenlijk vertellen?
Om antwoord te krijgen op deze vraag heb ik Nadine Carter (39), innerscore therapeute, geïnterviewd over de Innerscore methode. Ze heeft een systeemtheoretische achtergrond. Deze methodiek geeft je inzicht in de oorsprong van het probleemgedrag van je kind, dat vaak is ontstaan vanuit de geboorte en de eerste levensjaren. Nadine is een sympathieke, liefdevolle en gedreven vrouw. Ze is moeder van Noah (8), getrouwd en woont in Waalwijk. Door middel van haar werk als innerscore therapeute begeleidt ze ouders naar meer rust, balans en gezinsgeluk! Meer info:www.nadinecarter.nl
Nadine vertelt dat een kind eigenlijk maar een doel heeft wanneer het ziet dat zijn vader of moeder niet zo lekker in hun vel zit en dat is zijn vader en moeder gelukkig maken! Een kind wil dat alles goed gaat binnen het gezin. Om te zorgen dat jouw kind ook daadwerkelijk kind kan zijn en lekker in z’n vel zit, is het belangrijk dat je je als ouder realiseert dat dat jij de sleutel bent naar het geluk van je kind. Zelf maak ik ook dagelijks keuze(s) voor m’n eigen geluk (en dat van anderen). Zo wil ik een fijn voorbeeld zijn voor m’n dochters en hen mee geven dat je mag kiezen voor je geluk!
Verbinding met je kind
Wanneer je kind iets doet wat je moeilijk vindt, wordt je geraakt. Wanneer het over je eigen kind gaat, gaat het altijd over je eigen innerlijke kind. En van daaruit reageren we vanuit onze eigen ‘pijn’ naar ons kind. En daarna voel je je schuldig. De Innerscore methode leert jou zonder oordeel te kijken naar je zoon of dochter en daarmee ook naar jezelf. Je gaat op een andere manier naar jezelf en naar je kind kijken en handelen. Je creëert meer bewustzijn en rust voor jezelf, waardoor je in verbinding bent met jezelf en je kind.
De Innerscore methode leert jou om verantwoordelijkheid te nemen voor jezelf. Je ervaart wat voor moeder jij graag wilt zijn! De Innerscore methode helpt je meer te verbinden met je kind en brengt meer rust en geluk in huis.
Ik heb Nadine gevraagd naar een aantal tips voor (nog meer) verbinding en plezier met je kind:
Goede tips voor meer verbinding met je kind:
- Jouw kind laat gedrag zien en je vraagt je af wat nu? Besef dat het gedrag dat je kind laat zien, niet hetgeen is waar het over gaat. Je kind is jouw spiegel. Je kind wil jou iets laten zien. Er zit vaak een boodschap onder het gedrag van je kind. Door te erkennen wat je ziet gebeuren bij je kind en tegelijkertijd te onderzoeken wat de boodschap is, voelt jouw kind zich gezien en gehoord. Compassie is een belangrijk sleutelwoord.
- Maak eerst verbinding met jezelf. Als je veel in je hoofd zit en druk bent dan is het soms lastig om echt goed te kijken en te luisteren naar je kind. Door tijd voor jezelf te maken en rust te creëren kun je beter vanuit je zuivere gevoel reageren op je kind. En dat voelt je kind. Je kind zal daardoor beter luisteren naar jou als ouder.
- Je kunt op elk moment verbinden met je kind wanneer je kiest voor onverdeelde aandacht. Daarbij helpt het dat je tijd afbakent als je bijvoorbeeld meer op het programma hebt staan die dag of ook nog dingen voor jezelf moet doen. Spreek af hoe lang je tijd maakt samen en wat je daarna allebei gaat doen. Maak een lijstje bijvoorbeeld. Dat maakt dat je er echt kunt zijn op het moment dat je samen iets doet en je kind (eren) makkelijker daarna jou even los laat om ook eigen dingen te gaan doen. Goed leren verbinden betekent ook goed kunnen loslaten en zelfstandig zijn.
Wil je nog meer goede tips ? Wil je leren anders kijken naar je kind en zijn gedrag? Wil je ontdekken wat goed kijken naar non verbalen signalen van je kind jou kunnen opleveren? Wil je ontdekken hoe belangrijk de geboorte is in het huidige gedrag van je kind ? En wil je weten wat jij als ouder kunt doen om je kind beter te helpen ?
Schrijf je dan in voor de GRATIS workshop ‘Anders kijken, anders opvoeden’. Jij bent de sleutel naar het geluk van je kind! Op donderdagavond 6 juli as van 20:00-21:30 uur ben je van harte welkom! Locatie: Verloskundigenpraktijk de Ooievaar, Zandoogjes 5 in Breda. Meer info en/of inschrijven? www.nadinecarter.nl of stuur een mail naar Nadine Carter: info@nadinecarter.nl