De meest gênante zwangerschapskwaaltjes…en hoe ga je er mee om?

yogavoormama-65-van-109

In deze blog gaan we met de billen bloot! Alle schaamte over boord. We praten er niet over. De zwangerschapskwaaltjes en ongemakken tijdens je zwangerschap. Maar ze zijn er wel. Helaas. Weet jij het nog? Of heb je alles verdrongen 😉 Gelukkig komt het allemaal goed en heb je straks of zojuist een prachtige baby op de wereld gezet. Dan ben je alle ongemakken weer vergeten! Of toch niet?

Aambeien

Met stip op nr. 1 van gênante zwangerschapskwaaltjes zijn toch wel aambeien…Aambeien zijn spataderen bij je anus. Je hormonen zorgen ervoor dat je ontlasting harder is, je moet dus meer je best doen om het kwijt te kunnen. De combi van slappe vaatwanden en hard persen is de oorzaak van aambeien. Hoe kun je aambeien voorkomen? Veel water drinken en vezelrijk eten is heel belangrijk. Heb je al aambeien? Curanol  zalf is een aanrader. Sterkte mooie zwangere vrouw!

Afscheiding

Tijdens je zwangerschap heb je meer kans op afscheiding. Het is heel onschuldig, maak je geen zorgen. Tijdens de laatste maand van je zwangerschap kan je afscheiding zelfs nog wat meer worden en waterig zijn. Je kunt het beste katoenen ondergoed dragen en was je niet met zeep om te voorkomen dat je een schimmelinfectie krijgt.

Vergeetachtig

Ik vergat werkelijk alles tijdens m’n zwangerschappen. Ik kon niet meer op bepaalde woorden komen en was standaard te laat op al mijn afspraken. Ook leek het wel of ze m’n hersenen er uit hadden gehaald en watten terug hadden gestopt. Dat gevoel heb ik nog steeds wel eens sinds de kinderen er zijn. Ik ben veel vergeetachtiger en minder scherp dan voor m’n zwangerschappen. Tja, je moet er wat over hebben. Maar het is soms wel een handicap! Er is niet echt een verklaring voor…ik denk dat het komt vanwege de vele veranderingen in je leven. Daardoor werken je hersenen nu eenmaal wat trager.

zwangerschapskwaaltjes

Blaasontsteking

Zwangere vrouwen zijn meer vatbaar voor een blaasontsteking. Maar door alle veranderingen in je buik voel je minder snel dat je een blaasontsteking hebt. Signalen dat je een blaasontsteking hebt tijdens je zwangerschap zijn een vervelend gevoel in je onderbuik en meer harde buiken dan normaal. Twijfel je? Laat je urine even na kijken. Een blaasontsteking die niet behandeld word kan een vroeggeboorte veroorzaken.

Bloedend tandvlees

Het is belangrijk om goed je tanden te poetsen tijdens je zwangerschap. Elke zwangerschap kost je een tand, wordt er wel eens gezegd. Door een betere doorbloeding en licht opgezwollen tandvlees heb je meer kans op bloedend tandvlees. En daardoor ben je meer vatbaar voor ontstekingen van je tandvlees en gebit.

Lekkende borsten

Tijdens je zwangerschap kun je al wat melk lekken. Vaak gebeurt dat tijdens de laatste maanden. Je kunt er weinig aan doen. Wat kun je wel doen? Gebruik zoogkompressen in je bh.

Schimmel

Deze is ook heel gênant…schimmel. Het woord alleen al. Schimmel is toch een paard?

Omdat je vagina zuurgraad verandert tijdens je zwangerschap kan dit ontstaan. Door het gebruik van antibiotica kun je ook een candida infectie krijgen. Signalen zijn pijn, jeuk, rood, korrelige afscheiding. Vraag je huisarts voor een goed medicijn!

Onrustige benen

Deze is ook heel herkenbaar. Veel zwangere vrouwen ervaren onrustige benen en/of krampen in de onderbenen. Het heeft allemaal met je doorbloeding te maken. Deze verloopt trager en daardoor kun je deze klachten hebben. Een goede tip is de yoga oefening de kaars! Je gaat op je rug liggen met je benen omhoog en je armen en handen boven je hoofd. Na 5 of 10 minuten voel je al verschil en minder onrust in je benen en voeten. Heerlijk! Of je kijkt je partner lief aan voor een benenmassage. Succes!

zwangerschapskwaaltjes

Jeuk

Soms jeukt je buik zo erg, dat je er gek van wordt! Dit komt door het rekken van je buik. Wat goed kan helpen is een mentholgel. Dat koelt af. Pfff…zwanger zijn is niet altijd leuk! Houd vol;)

Maagzuur

Omdat je lichaam verandert tijdens je zwangerschap, verandert ook de positie van je maag. En ook sluit je slokdarm minder goed af. Dit kan maagzuur veroorzaken. Bah! Je ervaart een brandend gevoel op je borst. Minder vet eten is wel een goede tip en probeer koolzuurhoudende dranken te vermijden. Je mag een Rennie tablet tijdens je zwangerschap (werkt echt!) en gele vla eten wil ook nog wel eens helpen!

Obstipatie

Last but not least…obstipatie tijdens je zwangerschap. Je darmen werken nu eenmaal wat trager, en daardoor is je ontlasting harder. Goed drinken en vezelrijk eten zijn wel echt een aanrader anders krijg je last van punt 1 uit deze blog…

Ik wens je heel veel succes tijdens je zwangerschap! Zwanger zijn en bevallen is topsport. Je bent een kanjer en je beloning is het meer dan waard…Zet ‘m op.

Wil je je zwangerschapskwaaltjes en ongemakken verlichten? Geef je dan op voor zwanger & yoga bij Yoga voor Mama in Breda of in Waalwijk. Het werkt echt en de oefeningen kun je ook thuis doen! Je kunt je inschrijven of meer informatie ontvangen via info@mamaglow.nl

Tot ziens!

Liefs,

Gwen