Meer kans op geluk en balans als moeder en vrouw? Tips om je perfectionisme los te laten!

Je moet heel veel van jezelf en eigenlijk is het nooit goed. Dat kost een hoop energie! Als je je perfectionisme durft los te laten zul je meer geluk ervaren. Iets perfect willen doen, geeft stress.

Iets heel goed willen doen komt in de basis voort uit angst. Je bent onbewust bang dat als je iets niet goed doet, jij niet goed genoeg bent. Er zit angst om controle te verliezen en dus wil je de controle houden en daar komt perfectionisme uit voort.

Wanneer je dus perfectie nastreeft handel je vanuit angst en niet vanuit je hart… Uit onderzoek blijkt dat vrouwen hier in de praktijk nog meer last van hebben dan mannen. Door dat we een baan combineren met een gezin voelen we ons vaak tekortschieten. In deze blog heb ik een aantal persoonlijke tips die jou hier wellicht bij kunnen helpen!

Oefening:
Schrijf eens voor jezelf op hoe jouw perfectionisme je leven tot nu toe heeft beïnvloed? En hoe voel je je daarbij ? Denk er maar eens rustig over na…Het kan best confronterend zijn om dit te doen…Zelf ben ik ook een perfectionist. Dit staat me regelmatig in de weg om me echt gelukkig te voelen. Door minder streng te zijn voor mezelf en te voelen dat dingen er mogen zijn…geef ik mezelf meer ruimte. En kan ik meer genieten van wat er allemaal wel is!

Baby steps
Als je perfectionistisch bent ingesteld kun je onbewust denken dat je eerst je doel bereikt moet hebben (bijv. afvallen, gezond eten, meer sporten, andere baan, nieuw huis etc) en dat je dan pas gelukkig bent. Of dat je dan pas goed genoeg bent.
Op een bepaalde manier geeft een doel je houvast of zekerheid. Het gevolg is vaak wel dat je je pas in balans voelt of lekker in je vel zit als je je doel hebt bereikt. En als je je niet goed voelt dan ga je vaak ook negatief denken over jezelf en zorg je ook minder goed voor jezelf.
Het heeft mij geholpen om in kleine stappen te denken.

Oefening: Beschrijf jouw doel(en) en wat is er nodig om dit te bereiken? Schrijf vervolgens eens stap voor stap op hoe jij dit gaat aanpakken om jouw doel te bereiken. Door in kleine stappen te denken ben je sneller tevreden, gelukkiger en meer in balans.
Ik heb deze oefening zelf ook gedaan! Mijn doel is zo veel mogelijk genieten en in balans zijn, zodat ik het beste uit mezelf kan halen, zowel privé als zakelijk.
Een kleine stap om dit te behalen is acceptatie. Acceptatie en liefde voor jezelf. Dit betekent niet dat alles maar bij het ‘oude’ moet blijven, maar ik ga niet meer handelen vanuit angst of een bepaald ‘moeten’. Ik gun het mezelf om te groeien en ontwikkelen. Concreet betekent dit dat ik bijvoorbeeld gekozen heb om te groeien met mijn bedrijf, zodat ik met mijn team nog meer moeders en vrouwen kan inspireren om zichzelf op de eerste plaats te zetten.
Ik heb hierbij advies gevraagd van een business coach. Met haar heb ik een plan van aanpak gemaakt. Daarnaast heb ik een persoonlijk coachingsprogramma doorlopen dat ik nu nog aan het afronden ben.

Enjoy the little things
Mezelf toestaan dat ik gelukkig ben als de zon schijnt of als ik een knuffel krijg van m’n dochter. Hierdoor maak ik mezelf niet afhankelijk van het bereiken van m’n doelen. En als het wel eens keer anders loopt dan dat ik zou willen, dan mag dat ook. Bang zijn om fouten te maken of alleen de fouten zien die je maakt, is typisch iets voor een perfectionist. Op zo’n moment is het fijner om je te richten op wat er allemaal wel goed gaat.
Als je elke dag hoge eisen stelt aan jezelf, dan lukt het vaak niet om je doelen te behalen. De kans op slagen is vaak veel groter als je haalbare stappen zet.

Programma voor mama!
Met het Mama GLOW programma voor moeders kunnen wij jou hierbij ondersteunen! Samen kijken we, stap voor stap, naar wat jij aan beweging kunt doen om je fitter en energieker te voelen. Of om af te vallen. Als je behoeft hebt aan voedingsadvies van Nathalie, onze personal trainer, dan kan dat ook! Tijdens de live sessies van personal training en mindful yoga bij jou thuis kun je op je eigen tempo naar een goede en nieuwe balans werken. Wij zijn er voor jou! Wij bieden een GRATIS intakegesprek aan om te kijken of het Mama GLOW programma bij jou past. Bel of mail voor meer info: info@mamaglow.nl tnv Gwen Peters (0642227606).
Fijne dag & liefs,
Gwen & Nathalie
Mama GLOW