Mama interview met Willemijn (34) over zwanger van de 2e, bevallen en het combineren van moederschap met het ondernemerschap

Deze prachtige aanstaande mama, Willemijn Sturrus (34 jaar) is bijna 39 weken zwanger van haar 2e kindje. Samen met haar man Jamie en zoontje James (1 jaar) woont ze in Hendrik Ido Ambacht.

Ze is tevens eigenaar van de hippe webshop Sweet Jewellery : www.sweetjewellery.nl

Sweet Jewellery is een webshop met een specifiek en bewust concept, namelijk dat je de kleding of sieraden gelimiteerd kunt kopen. Het concept van Sweet Jewellery gaat voor de hippe items, zoals kleding & sieraden (ook voor aanstaande mama’s !), die je op maandag, woensdag en vrijdag vanaf 10:30 uur al worden aangekondigd, nogmaals met de tip om zo snel mogelijk te bestellen zodra de klok zeven uur slaat.

Wat betekent ‘mama zijn’ voor jou?

Mama zijn is denk ik mijn levensdoel geweest! Alleen al bij het lezen van deze vraag begin ik te stralen! Sinds dag 1 zit ik op een roze moeder wolk en geniet ik ontzettend van alles wat James met zich meebrengt. Ook van de vervelende aspecten, die horen er gewoon bij. De manier waarop ik James opvoed en de normen & waarden die ik hem meegeef zijn allesbepalend voor zijn toekomst. Dat vind ik een mooi gevoel. Op dit moment is mama zijn het geven van de juiste voorbeelden en het aansturen van het juiste gedrag. Ik vind het heerlijk dat James nu nog zo aanhankelijk is en het volledige vertrouwen heeft in zijn ouders. Straks gaat hij zelf op ontdekking en heeft hij zijn ouders steeds wat minder nodig.

Hoe was voor jou de overgang van vrouw naar moeder?

Die overgang is heel natuurlijk gegaan. De eerste periode ben je volledig overgeleverd aan je baby, hormonen en alles wat erbij komt kijken. Maar op een gegeven moment kwam het gevoel om naast een moeder ook vrouw te blijven langzaam weer terug. Ik besteed veel tijd aan mezelf, aan Jamie én aan ons gezin. Want naast moeder zijn vind ik het ook belangrijk en leuk om goed voor mezelf te zorgen en te blijven investeren in mijn huwelijk.

Hoe vind je het om zwanger te zijn? En heb je tijdens je zwangerschap extra goed voor jezelf gezorgd? (self-care)

Ik vind zwanger zijn op bepaalde momenten erg leuk, maar ik heb ook genoeg momenten dat het even niet zo leuk is. Maar dit is iets wat ik niet graag hardop uitspreek omdat er duizenden vrouwen zijn die zo graag zwanger willen zijn. En zij zouden alle kwaaltjes en minder leuke momenten voor lief nemen.

Hoe bereid je je voor op je bevalling? 

Eigenlijk helemaal niet. Ik heb tijdens mijn zwangerschap van James geen boek gelezen en ook geen cursus gedaan. Ik heb het allemaal over me heen laten komen! 🙂 Tijdens mijn 2e zwangerschap heb ik een aantal online zwanger & yoga lessen gedaan bij Mama Glow. Even bewust aandacht voor deze zwangerschap en de kleine in mijn buik! Ik vind het heel fijn en ontspannend om yoga te doen.

Wat heb je gedaan om te herstellen van je 1e bevalling? 

Bij de bevalling van James ben ik meer dan 3 liter bloed verloren en moest ik na de geboorte direct naar de OK. Hierdoor heeft mijn lichaam lang de tijd nodig gehad om te herstellen. Ik heb maar een halve liter bloed teruggekregen, de rest moest mijn lichaam zelf weer opbouwen. Ik heb hier ongeveer een half jaar over gedaan en ben ook pas na een half jaar begonnen met afvallen, sporten etc.

Wat zou je zeggen tegen aanstaande moeders die nog gaan bevallen? Heb je een tip om hen vertrouwen te geven?

Probeer het los te laten! Als het komt, dan komt het! En je kunt nog zo’n mooi plan geschreven hebben, het verloopt toch anders. Op het moment dat je bevalling begint komt er een soort kracht in je vrij waardoor je dit gewoon hartstikke goed gaat doen. Het klinkt misschien stom, maar probeer er ook van te genieten. Het moment dat je vliezen breken of je weeën beginnen is echt een bijzonder moment voor jou en je partner. Vanaf dat moment gaat het zo snel! Ik had trouwens als tip gekregen om een stoel/kruk onder de douche te zetten. Ik heb uren, tot aan volledige ontsluiting, onder de douche gezeten en zo de weeën opgevangen. Heel fijn!

Je bent moeder en ondernemer in je eigen bedrijf! Hoe gaaf is dat?! En hoe combineer je dit met elkaar? Hoe vind je je balans? 

James is vanaf het begin meegegaan naar de zaak. Dit hebben we gedaan totdat hij 10 maanden was. Voor die tijd hadden we op de zaak 2 dagen een oppas. Na de 10 maanden is James 1 dag naar het kinderdagverblijf gegaan en is de oppas met James aan huis gegaan. Wel komen ze altijd samen lunchen op kantoor 🙂 Het klinkt heel zwaar. Het hebben van een eigen zaak en een baby. Maar het was ook heel fijn dat we zelf onze eigen dagen konden indelen. Geen baas bij wie je je om 08.30 uur moet melden. Hadden we een zware nacht? Dan ging ik bijvoorbeeld pas om 10.00 uur richting de zaak.

Jamie en ik werken allebei best veel. Gemiddeld 5 dagen in de week + de avonden en dan nog stand by staan in de weekenden. Maar sinds James er is hebben we een stapje terug genomen. Hiervoor werkten we nóg meer. Nu zijn onze weekenden echt van ons. Natuurlijk komt er altijd wel iets tussendoor, maar dat hoort er gewoon bij.

Ik wens jou nog een fijne zwangerschap en veel succes straks ! 🙂

Lieve groetjes,

Willemijn