Mama Interview met Miriam Pataki (30) over mama zijn van 3 kids, haar blog en dat zwanger zijn niet altijd leuk is!

Mama Interview met de mooie Miriam Pataki (30). Ze is 15 jaar samen met haar man en mama van 3 dochters: Sophia (8), Lilly (5) en Amelie (1). Met haar gezin woont ze in een kustplaatsje in Zuid-Holland. Daarnaast heeft ze haar eigen blog: www.foodieaphrodite.nl

In haar blog schrijft ze voornamelijk over onderwerpen die taboe doorbrekend zijn. Met als doel om andere vrouwen te informeren en (h)erkenning te geven. Tevens is ze model voor het draagdoekenmerk Artipoppe www.artipoppe.com

Wat betekent ‘mama zijn’ voor jou ? 

“Mama zijn betekent voor mij onvoorwaardelijke liefde. De liefde die je voelt voor je kinderen is voor altijd. Voor mijn partner voel ik ook heel veel liefde, maar dat is toch een ander gevoel dan voor je kinderen. Het moederschap heeft mij zoveel gebracht. Ik heb mezelf echt ontdekt. Vroeger was ik vaak onzeker en ik vond dat ik nooit echt ergens goed in was. Toen mijn oudste dochter werd geboren voelde ik me zo zelfverzekerd en goed. Hier ben ik goed in… dacht ik op dat moment !”

Hoe was voor jou de overgang van vrouw naar moeder ?

“Voor mij was deze overgang van meisje naar moeder in plaats van vrouw naar moeder. Dit jaar ben ik 30 geworden, een stuk wijzer inmiddels en ik voel me nu pas echt een vrouw.

Mijn oudste dochter werd geboren op mijn 21ste. Ik woonde destijds nog bij mijn moeder. Het ging vanzelf en het voelde zo goed. Ondanks dat we zo jong waren kozen mijn vriend en ik heel bewust voor een kindje.”

Hoe vond je het om zwanger te zijn? En heb je tijdens je zwangerschap extra goed voor jezelf gezorgd? (self-care)

“Ik vind zwanger zijn niet zo leuk. Dit komt omdat ik zo misselijk ben geweest in het eerste trimester. Van de 20e tot de 30e week heb ik gelukkig wel heel veel genoten van de schopjes in mijn buik. En vanaf 30 tot 40 weken zwangerschap vond ik verschrikkelijk. Ik vond het niet fijn om zo zwaar en dik te zijn. Ik wilde het liefst de hele dag slapen. Dit klinkt misschien ondankbaar, maar voor mij is zwanger zijn geen roze wolk. Mede omdat ik 2 miskramen heb gehad. Ik voelde me daardoor onzeker en was bang dat het nog een keer mis zou gaan. Dat ik niet kon vertrouwen op mijn lichaam. Daarom heb ik tijdens mijn 3e zwangerschap privé zwanger & yoga lessen gevolgd om beter te leren omgaan met stress. Deze lessen hebben me vertrouwen gegeven en dat had ik echt nodig op dat moment. “

Wat heb je gedaan om te herstellen van je bevallingen ? 

Mijn 3 bevallingen zijn heel snel gegaan. De bevalling van Sophia was in 5 uur, Lily in 3 uur en de bevalling van Amelie duurde 1 uur. Ik ben wel alle keren in het ziekenhuis bevallen en we hadden van tevoren een geboorteplan geschreven. Dit gaf houvast en rust. Ik heb mijn dochters alle drie zelf aangepakt bij de geboorte en ze meteen aan de borst gelegd.”

Wat zou je zeggen tegen aanstaande moeders die nog gaan bevallen ? Heb je een tip om hen vertrouwen te geven ?

Omdat mijn eigen ervaring met bevallen heel positief is geweest, kan ik alleen maar zeggen dat je het over je heen mag laten komen. Heel belangrijk om vertrouwen te hebben in je lichaam, in jezelf en je baby. Dan komt het goed! Als je bevalling anders loopt dan dat je hoopt of verwacht, dan is het wel belangrijk om je ideeën of verwachtingen los te laten. Is niet altijd even makkelijk. Een tip: schrijf je bevallingsverhaal op ! “

Je bent moeder van 3 prachtige dochters! Hoe combineer je alles met elkaar ? En heb je nog wel tijd voor jezelf met 3 kinderen?  Hoe vind je je balans? 

Ik laat het gebeuren. Met 3 jonge kinderen kun je niet veel plannen. Als ik genoeg tijd voor mezelf neem (sport, in bad gaan, zonnebank) dan kan ik veel hebben. Ik ben niet zo snel gestrest. Hoewel als de kinderen alle drie thuis zijn, wordt ik soms gillend gek! Ik houd ook van rust. Toen onze 3e dochter Amelie werd geboren heb ik wel tegen mijn man gezegd dat ik meer tijd voor mezelf wilde. Ik wil niet alleen maar ‘mama zijn’. Hij vind het ook leuk om er voor de meisjes te zijn. Met onze jongste, Amelie (1), heeft hij een betere band opgebouwd op haar leeftijd dan met onze andere 2 dochters. “

Je bent het gezicht van het (draagdoeken)merk Artipoppe. Hoe was het voor jou om je kindjes te dragen in een draagdoek?

“Ik werk al 5,5 jaar als model voor Artipoppe. Deze draagdoeken zijn heel mooi en de stoffen zijn van een goede kwaliteit. Je kunt je doek dan ook makkelijk door verkopen na de babytijd. Het is een goede investering. Wij hebben geen kinderwagen, wel een draagdoek en dat bevalt heel goed. Het lijkt heel ingewikkeld om te knopen, maar het is eigenlijk heel makkelijk. Wel goed om een paar keer te oefenen. Als ik mijn twee oudste dochters ga ophalen van school, dan draag ik de jongste in een draagdoek. Zo fijn! Ik ben supertrots op mijn gezin!”

Liefs,

Miriam