Mama interview met Martine de Soeten (32) over zwanger zijn in Corona tijd, haar 3e kindje en het moederschap

Martine de Soeten (32) is mama van zoon Brandon (12) en dochter Vienna (9) en 34 weken zwanger van haar 3e kindje. Ze woont samen met haar vriend en twee kinderen in Hilversum. Ontzettend leuk om deze prachtige aanstaande mama te interviewen over zwanger zijn in Corona tijd, haar 3e kindje en het moederschap. Lees meer…

“Ik was 19 jaar toen ik zwanger was van mijn eerste kindje. Nu 12 jaar later krijg ik mijn 3e kindje en geniet ik zo veel meer ! Wel gek om zwanger te zijn in deze Corona tijd. Maar ik maak het allemaal heel bewust mee met mijn nieuwe vriend en mijn zoon & dochter van 12 en 9 jaar.”

Wat betekent mama zijn voor jou ?
“Mama zijn betekent alles voor me. Het is het mooiste wat er is en ik sta er mee op en ga er mee naar bed! Toen ik 19 jaar was raakte ik onverwacht zwanger van mijn eerste kindje. Het was niet gepland, maar ik ging er vol voor ondanks dat ik zo jong was. 3 jaar later werd mijn dochter geboren en dat waren echt tropenjaren met twee jonge kinderen. Nu sinds 2 jaar heb ik meer balans gevonden, omdat de kinderen zelfstandiger zijn op deze leeftijd. Tevens heb ik een nieuwe partner, maar mijn vriend en ik hebben bewust gewacht met een 3e zwangerschap, omdat de kinderen nog zo jong waren. Ik was altijd erg misselijk en ziek tijdens een zwangerschap en nu de twee oudsten groter zijn is het makkelijker om op tijd rust te nemen.”

Hoe was voor jou de overgang van vrouw naar moeder ?
“Op mijn 19e werd ik moeder van een zoon. Ik was erg jong, maar ik vond het destijds zo bijzonder om mee te maken en twijfelde geen seconde of dat ik dit wel wilde. Mijn zoon Brandon was een makkelijke baby en gaf me een doel in mijn leven. Het voelde alsof alles op zijn plek viel. De geboorte van Brandon maakte mijn leven compleet en het voelde heel natuurlijk. Ik was heel rustig en kalm. Toen Brandon naar de basisschool ging voelde ik me ook nooit anders dan de moeders op het schoolplein die vaak een stuk ouder waren.”

Wat zou je tegen aanstaande moeders willen zeggen die voor de eerste keer gaan bevallen ?
“Hoe lang het ook duurt en hoeveel pijn je ook hebt…het komt goed ! Je kunt het en je komt er door heen! Om me nu voor te bereiden op mijn bevalling doe ik mee met online zwanger & yoga lessen en ik maak samen met mijn partner en de verloskundige een geboorteplan voor de bevalling. Als de kids op school zijn, dan neem ik op tijd rust en heb ik echt even me-time. Ik vind het belangrijk om uitgerust mijn bevalling in te gaan.”


Wat zijn jouw persoonlijke self care tips om goed voor jezelf te zorgen tijdens je zwangerschap ?
“Ik ben er slecht in om goed voor mezelf te zorgen. Ik wil altijd alles 100 % doen; mijn werk, het huishouden en er helemaal zijn voor de kids en mijn partner. Een aanwezige moeder zijn is het allerbelangrijkste voor me. Ze wonen bij ons en gaan 2 x per maand naar hun vader.
Momenteel werk ik 15 uur per week voor een bedrijf die natuurlijke gezondheidsproducten verkopen. Voorheen werkte ik meer uren per week, maar toen was de balans ver te zoeken. Het was continu wikken en wegen wie ik nu weer ging teleurstellen. Mijn kind of mijn werkgever ? Ik werk nu thuis en kan er helemaal zijn voor mijn gezin.”

Hoe vind je het om zwanger te zijn in deze Corona tijd ?
“Het is heel anders en het voelt soms gek om nu zwanger te zijn. Er zijn heel weinig controles bij de verloskundige en mijn partner en kids mogen niet mee. Dat vind ik jammer. Je kunt ook niet even knuffelen met familie of een goede vriendin. Er is gewoon meer afstand. Dit is mijn 3e en laatste zwangerschap en ik geniet wel hoor! Ik maak het heel bewust mee en vind het fantastisch om de schopjes te voelen van de kleine in mijn buik. “

Volg mama Martine op Instagram: @mama_martine