Mama interview met Juliette Helming (31) over zwanger zijn van een tweeling, misselijkheid en de wereldreis met haar man & peuter

 

Juliette Helming (31) is op dit moment 27 zwanger van een tweeling en woont in Rotterdam met haar man Mathijs en dochter Livine (3). 

Wat betekent mama zijn voor jou ? 

“Alles! Ik ben altijd bezig geweest met kinderen en schreef vroeger in ieder vriendschapsboekje bij de vraag ‘wat wil je later worden’: ‘moeder’. Al vanaf hele jonge leeftijd was ik altijd in de weer met poppen en ik heb heel veel opgepast in mijn jeugd. Ik heb altijd een enorme kinderwens gehad en kon mijn geluk niet op toen ik zwanger bleek te zijn van onze dochter Livine. Ik geniet zo ontzettend van haar en ben,  zoals alle moeders,  apetrots op haar!”

Hoe was voor jou de overgang van vrouw naar moeder?

“Gek genoeg moest ik wel echt even wennen toen onze dochter geboren was. Ondanks dat iedereen zei dat ik een geboren moeder ben, heb ik mij de eerste weken best wel onzeker gevoeld. Deed ik het allemaal wel goed? Ik snapte mijn dochtertje soms ook niet en net als ik dacht dat ik het wel snapte, dan veranderde alles weer. Maar achteraf denk ik dat dit heel normaal is en (bijna) iedere moeder zich dit afvraagt. Ik vind en vond het heel belangrijk dat ik naast moeder zijn ook nog vrouw kan blijven en daarnaast ook tijd voor mezelf, mijn man en vriendinnen kan maken. Lekker uit eten, een weekendje weg samen of gezellig met vrienden. Ondanks dat we haar dan heel erg missen, merken we ook hoe goed het is om even zonder Livine te zijn en quality time te hebben met elkaar.”

Hoe vind je het om zwanger te zijn? En heb je tijdens je zwangerschap extra goed voor jezelf gezorgd? (self-care)

“Het feit dat ik zwanger ben van een tweeling was een enorme verrassing! Tijdens onze wereldreis in Zuid-Afrika kwamen we er achter. We hadden wel de wens voor een tweede, maar dat het zo snel zou gaan hadden we niet verwacht en al helemaal niet dat het een tweeling zou zijn. Ik ben het eerste trimester en een deel van het tweede trimester ontzettend misselijk geweest. Veel misselijker dan tijdens mijn zwangerschap van Livine en daardoor heb ik die weken vooral in bed doorgebracht. Dat vond ik af en toe best lastig, omdat we wisten dat het einde van onze wereldreis in zicht was. En dat we in maart terug naar Nederland zouden gaan. Aan de andere kant was het ook heel bijzonder om de eerste echo’s in Zuid-Afrika te hebben en zo onze wereldreis af te sluiten. Ik heb heel veel rust kunnen nemen omdat Matthijs ook veel tijd met onze dochter Livine door kon brengen en niet aan het werk was.”

“Nu zijn we 3 maanden terug in Nederland. We zijn terug gekomen toen het Corona virus uit brak. Een hele gekke situatie natuurlijk!  We hebben nog snel ons huurhuis ingericht voor dat veel winkels dicht gingen. Zo goed als het gaat proberen we ons leven weer op te pakken, maar het is wel echt wennen. Ik ben heel veel thuis met Livine, omdat ik toch extra voorzichtig wil zijn.  Ik doe het lekker rustig aan, ook omdat deze zwangerschap echt een stuk zwaarder is dan de vorige zwangerschap. Dat is natuurlijk ook niet gek met een tweeling en een peuter er bij! Ik ga veel in bad, lees veel en probeer ‘s middags ook te slapen als Livine naar bed gaat.”

Hoe bereid je je voor op je bevalling? 

“Net als bij mijn eerste bevalling lees ik er veel over, momenteel ben ik bezig met het boek Mama’en van Nina Pierson en kan dit echt aan iedereen aanraden. Ook ga ik een bevalplan maken samen met mijn man, dit hebben we bij Livine ook gedaan en ondanks dat het vaak niet (geheel) gebruikt kan worden is het fijn dat je samen weet wat je graag wilt tijdens een bevalling. Natuurlijk alleen als het medisch gezien ook allemaal kan. Daarnaast volg ik de live online zwanger & yoga lessen bij Mama Glow en dat geeft me heel veel ontspanning tijdens deze zwangerschap. Na de les voel ik me energiek en rustig.

Ik  houd er wel rekening mee dat ik wellicht eerder ga bevallen en dat we misschien in het ziekenhuis moeten blijven of dat het tóch een keizersnede wordt.”

Wat heb je gedaan om te herstellen van je 1e bevalling? 

“Ik was weinig aangekomen tijdens mijn zwangerschap en door het geven van borstvoeding vlogen de kilo’s er af. Ik heb daarom extra goed op mijn voeding gelet, want ik wilde genoeg energie wilde hebben om mijn weerstand op peil te houden. Verder ben ik veel gaan wandelen met Livine en heb ik genoeg rust genomen.  Soms hadden we te veel kraamvisite, dat was heel gezellig, maar deze keer gaan we dat anders aanpakken. Het kostte me soms te veel energie, die ik juist zo hard nodig had!”

Wat zou je zeggen tegen aanstaande moeders die nog gaan bevallen ? Heb je een tip om hen vertrouwen te geven ?

“Het komt allemaal goed! Vertrouw op jezelf en de kracht die je in je hebt. Laat het over je heen komen en wat mij goed heeft geholpen is het op schrijven van mijn bevallingsverhaal. Zo kun je je bevalling een plek geven en het maakt niets uit of dat het een hele positieve of negatieve ervaring was. Als je er behoefte aan hebt dan kun je er ook over praten met je partner. Ik merkte toch dat er hele stukken van de bevalling langs me heen zijn gegaan en door er over te praten met hem werd het een compleet verhaal. Dat gaf mij rust.”

Je bent moeder, ondernemer/blogger in je eigen bedrijf! Hoe gaaf is dat ?! En hoe combineer je dit met elkaar ? Hoe vind je je balans? 

“Voor dat we op reis gingen heb ik ruim 5 jaar mijn eigen bedrijf gehad in creatieve communicatie en branding. Om me echt volledig op de reis te kunnen richten heb ik mijn werkzaamheden van te voren afgerond en geen nieuwe opdrachten meer aangenomen. Achteraf ben ik hier heel erg blij mee. De combinatie van fulltime reizen met een peuter, alles regelen rondom de reis en onze social media bijhouden was meer dan voldoende. Ik vond het wel geweldig om te doen! Toen we terug kwamen in Nederland ben ik tijdens de eerste weken vooral druk geweest om te zorgen dat we hier een fijne plek hadden om te wonen.  Livine gaat nog niet naar de opvang dus ik heb  fulltime voor haar gezorgd. Als straks de tweeling is geboren wil ik absoluut weer aan de slag gaan. Ik heb genoeg nieuwe business ideeën gekregen door het reizen dus zou hier graag meer mee gaan doen. Maar eerst volledige focus op de tweeling en ons gezin van 5!”

Liefs,

Juliette