Mama interview met Ilonka van Heusden (42) over zwanger van haar 5e kindje, haar grote gezin en verschillende bevallingen

Ilonka van Heusden (42) is zwanger van haar 5e kindje en afgelopen zondag uitgerekend! Ze is getrouwd met haar man Bastiaan en zij wonen samen met hun 4 kinderen in Utrecht. Daarnaast is Ilonka werkzaam als projectleider communicatie bij de omroep EO. Tevens is zij met haar gezin lid van een evangelische gemeente en gaan ze elke zondag naar de kerk met het gezin.

Wat betekent ‘mama zijn’ voor jou ? 

“Mama zijn staat vooral in het teken van zorgen. Zorgen voor anderen en vooral voor mijn kinderen vind ik fantastisch. Het klinkt misschien gek, maar tijdens de quarantaine miste ik het om ‘s ochtends vroeg op te staan en de schooltasjes te vullen. Wat ik ook mooi vind aan mama zijn, zijn de verschillende karakters van onze kinderen. En om dan uit te zoeken en af te stemmen welke manier van opvoeden het beste past bij welk kind. Wat voor het ene kind werkt, hoeft niet te werken bij mijn andere kinderen. Dat vind ik heel interessant.”

Hoe was voor jou de overgang van vrouw naar moeder ?

“Moeder worden is echt mijn meisjesdroom, dus toen het zover was, vond ik het geweldig! Toch was ik heel erg overweldigd door de komst van ons eerste kindje. En dan met name door de continue zorg en afhankelijkheid van een kleine baby. Nu kan ik me bijna niet meer voorstellen hoe ons leven was voor de kinderen! En wordt binnenkort ons 5e kindje geboren!”

Hoe vind je het om zwanger te zijn? En heb je tijdens je zwangerschap extra goed voor jezelf gezorgd? (self-care)

“Zwanger zijn is echt zo bijzonder ! Ik vind het nog steeds heel wonderlijk dat er een kindje in mijn buik zit. En als de baby eruit is dan kan ik me niet meer voorstellen dat die kleine in mijn buik zat. Het is  ongelooflijk dat dat kan.

Extra voor mezelf zorgen is best lastig met nog vier kinderen om me heen. De rust probeer ik vooral te pakken in de avonduren. Dan liggen ze allemaal in bed. Daarnaast probeer ik zoveel mogelijk te wandelen, zodat ik wel redelijk in conditie blijf.”

Hoe bereid je je voor op je bevalling ? 

“Ik moet zeggen dat ik dat eigenlijk niet zo goed weet. Ik heb vier verschillende bevallingen gehad en daarom weet ik ook niet zo goed hoe ik me kan voorbereiden. Bij mijn eerste kindje Boaz (6) duurde de bevalling heel lang en had ik een vastzittende placenta.  Bij onze dochter Susa (5) zat ik met volledige ontsluiting in de auto naar het ziekenhuis en eenmaal daar was ze er binnen 15 minuten. Tijdens de bevalling van Febe (4) was ik heel rustig, dat was echt een bevalling uit het boekje. En tijdens mijn vierde bevalling van onze dochter Yeva (2) heb ik twee nachten niet geslapen door gebroken vliezen en ben ik bevallen met de ruggenprik omdat ik al helemaal op was van twee gebroken nachten.”

Wat heb je gedaan om te herstellen van je 1e bevalling ? 

“Ik heb veel rust genomen in de kraamweek. Dat voelde heel goed. Dan kun je lekker herstellen om vervolgens zo snel mogelijk in het ritme van je kindje te komen. Ik neem me deze keer voor om het wandelen er zoveel mogelijk in te houden en na zes weken het intensieve sporten weer op te pakken. In mijn geval is dat wielrennen en hoelahoepen.”

Wat zou je zeggen tegen aanstaande moeders die nog gaan bevallen ? Heb je een tip om hen vertrouwen te geven ?

“Ontspannen tijdens je bevalling is zo ontzettend belangrijk. Dat helpt echt! Met andere woorden: hoofd uit en lichaam aan.”

Je bent moeder van 4 prachtige kids! Hoe gaaf is dat ?! Maar heb je nog wel tijd voor jezelf ? Hoe vind je je balans? 

“Haha, ja dat is soms ook wel lastig! We houden ons wel strikt aan de bedtijd van 19:30 uur voor de kinderen. Dat betekent dat een van ons vanaf 20.00 uur wel kan sporten of afspreken met vrienden. Daarnaast werk ik 24 uur in de week en dat vind ik eigenlijk ook wel me-time. Ik heb heel leuk werk waar ik veel voldoening uit kan halen. Op mijn werk voel ik me dan ook even geen ‘mama’ wat soms ook wel prettig is.”

Liefs,

Ilonka