Mama interview met Evelyne Verpaalen (40) over zwanger zijn van de 2e, haar eerste (kinder)boek en mama zijn op latere leeftijd

Evelyne Verpaalen (40) woont met haar man Damion en zoontje Dane (2) in Amsterdam en is momenteel 7 maanden zwanger van hun tweede kindje.

Ze is model, PR & Marketing manager, makelaar én schrijfster van het nieuwe peuterboekje Sweet Mixie. www.sweetmixie.com

Wat betekent ‘mama zijn’ voor jou ? 

“Mama worden was altijd al een wens van mij. Ik weet nog dat in poëziealbums van vriendinnetjes bij de vraag “Wat wil je later worden?” mijn antwoord altijd bestond uit een beroep (van kraamverzorgster tot lerares Frans) én de woorden “en moeder”.  Volgens mij was ik toen een jaar of negen. Toch werd ik pas op latere leeftijd mama. Er is een moeilijke periode aan vooraf gegaan. Soms wil je iets heel graag, maar duurt het heel erg lang voor dat het zover is. Ik heb eerst een aantal tegenslagen verwerkt.  Nu ik mama ben van Dane, prijs ik me elke dag gelukkig. Natuurlijk heb ik ook heus wel mindere dagen en kan ik hem ook weleens achter het behang plakken. Maar off-days hebben we allemaal weleens, toch? Ik ben gewoon heel dankbaar dat ik dit mee mag maken, juist omdat ik weet dat moeder worden niet voor iedereen vanzelfsprekend is.”

Hoe was voor jou de overgang van vrouw naar moeder ?

“De overgang van vrouw naar moeder voelde heel natuurlijk. Waarschijnlijk omdat ik er ook zo lang naar had verlangd. Toen onze zoon Dane was geboren kwamen op een dag de kraamtranen wel. Het was zo’n overweldigend gevoel. Opeens heb je een wondertje in je handen dat totaal afhankelijk is van jou. Ik werd overvallen door de verantwoordelijkheid en pure liefde voor hem. En precies die dag kwam de huisarts onverwachts langs om te feliciteren…(Lacht) De liefde die ik voor ons zoontje voel is onbeschrijfelijk. Ik weet dat het gezapig overkomt, maar mama zijn is echt het mooiste dat me is overkomen.” 

Wat heb je gedaan om te herstellen van je 1e bevalling ? 

“Na de bevalling heb ik het rustig aan gedaan. En na een aantal maanden ben ik weer gaan sporten, voornamelijk (hot)yoga en Pilates.” 

Hoe vind je het om zwanger te zijn? En heb je tijdens je zwangerschap extra goed voor jezelf gezorgd? (self-care)

“Zwanger zijn is heel bijzonder. Dat ik nu weer zwanger mag zijn is echt een cadeautje. Al heb ik deze keer wel een hele andere ervaring dan tijdens mijn zwangerschap van Dane. Mijn eerste zwangerschap was veel relaxter in dan de tweede zwangerschap. In het begin van deze zwangerschap ben ik vooral erg bang geweest dat het (weer) mis zou gaan. Daarom hebben we het nieuws ook pas laat gedeeld. Voor Corona uitbrak deed ik aan Pilates en nu online zwangerschapsyoga bij Mama Glow. Ik doe het rustig aan, al valt dat niet altijd mee met een tweejarig jongetje dat ook aandacht nodig heeft, een vaste baan en ook nog eens allemaal thuis moeten blijven vanwege het Coronavirus. In mijn gedachten houd ik me vast aan het idee dat we straks ons kleine meisje mogen verwelkomen.”

Wat zou je zeggen tegen aanstaande moeders die nog gaan bevallen? Heb je een tip om hen vertrouwen te geven ?

“Als je voor de eerste keer zwanger bent dan is het wellicht moeilijk voor te stellen dat je straks gaat bevallen. Toch kun je jezelf wel voorbereiden op de bevalling. Ik heb me bij Dane echt verdiept in alle informatie die er was rondom zwangerschap en geboorte. En ik heb de zwanger & yoga lessen gevolgd bij Mama Glow. (mijn familie woont in Breda ) De oefeningen en houdingen gaven me vertrouwen omdat ik wist wat ik moest doen en deze kennis heb ik tijdens de bevalling toegepast. Wat mij ook erg heeft geholpen, is het accepteren van alle gevoelens die op je af komen en goed te blijven ademen om te ontspannen.

Het helpt ook om van tevoren  af te spreken wat je wensen zijn, zowel met je partner als met je verloskundige. Dan kunnen zij je helpen te ontspannen of sturen als je het zelf even niet meer weet. Het is fijn om je bevalling echt samen met je partner te beleven.” 

Evelyne is ook model voor Mama Glow! En daar zijn we heel trots op! Het e-book Fit & ontspannen zwanger: voel je sterk & vol vertrouwen en ons nieuwe online programma komt binnenkort uit! Twee weken geleden was de opnamedag.

 Je bent moeder, model, PR & marketing manager, makelaar & auteur! Hoe doe je dat ?! En hoe combineer je dit met elkaar ? Hoe vind je je balans? 

“Eigenlijk ben ik een workaholic. Maar alles wat ik doe vind ik heel erg leuk, dus daar krijg ik ook weer energie van.

Dane gaat op mijn vaste werkdagen naar het kinderdagverblijf en de overige dagen heb ik een flexibel werkschema en staat Dane -en straks ook de baby-voorop. Op dit moment werk ik in de avonden en in het weekend. Het schrijven en creatief bezig zijn met mijn peuterboekje ‘Sweet Mixie’ is zo leuk en geeft me ontspanning, ook in de late avonduren.

Gelukkig is mijn man ook redelijk flexibel en hebben we af en toe ‘Mamatime’ of ‘Papatime’!

Ik geloof dat je als moeder mag vertrouwen op je gevoel. Leg jezelf niet teveel verwachtingen op. Dat voorkomt teleurstellingen. Een planning aanhouden met een baby is gewoon lastig. Ik weet nog dat Dane net geboren was en dat ‘even alleen douchen’ soms al een hele overwinning was. En dat is helemaal niet erg.”

Liefs,

Evelyne