Mama interview met Elske DeWall (34) over haar zwangerschap, carrière als zangeres en haar persoonlijke tips voor de bevalling!

Elske DeWall (34) is op dit moment zwanger van haar 2e kindje. Ze woont in Leeuwarden, samen met haar vriend Appie en hun zoon Herre (6). Deze geweldige zangeres, Elske DeWall (echte naam: Elske de Walle), werd bij het grote publiek bekend toen ze in 2017 op tournee ging onder de naam ‘The Bluebirds’. Eerder had Elske DeWall al mee gedaan aan The Passion en was ze te zien in programma’s als Ik Hou van Holland. De volgende uitdaging wordt Dancing on Ice, waar de zangeres ook aan mee gaat doen.

Wat betekent ‘mama zijn’ voor jou ? 

“Mama zijn vindt ik bijzonder en kwetsbaar tegelijk. Het maakt me heel trots dat ik m’n zoon en straks m’n dochter mag begeleiden in hun leven en dat ik ze zie opgroeien. Ik leer elke dag, ook over mezelf. Het is niet alleen zorgen voor je kind(jes) maar ook leren zorgen voor jezelf denk ik. Kinderen zijn zo wijs en soms ben ik echt verbaasd wat er uit ze komt.”

Hoe was voor jou de overgang van vrouw naar moeder ?

“Ik had geen idee wat me overkwam, ik denk dat er een ideaal beeld heerst over moeder worden en het is nooit alleen maar dat. Het is zoveel beter dan ik me had kunnen bedenken; maar ook de kwetsbaarheid over viel me. Het willen beschermen van je kindje, het goed willen doen etc. Ik denk dat ik toen ik mijn zoon kreeg me echt bewust werd van mijn intuïtie en hoe sterk die is, en dat je daarop mag vertrouwen. Ik voelde me zo krachtig; een leeuwin. Maar er waren ook zeker, en die zijn er nog steeds, momenten die er voor zorgen dat je je heel klein en nietig voelt. En dat is niet erg. Ik vind dat je als vrouw ‘magic power’ hebt, als je moeder wordt. Dat je een mensje op de wereld kunt zetten is ongelofelijk!”
Hoe vind je het om zwanger te zijn? En heb je tijdens je zwangerschap extra goed voor jezelf gezorgd? (self-care)
“Ik merk dat ik nu tijdens mijn tweede zwangerschap meer bewust ben van hoe fantastisch het is dat er een kindje in je groeit! Doordat ik al een kindje heb weet ik wel meer wat me te wachten staat,  maar vooral hoeveel je van zo’n kindje gaat houden. Als ik m’n baby voel bewegen moet ik vaak lachen. Het is een heel bijzonder gevoel!
Ik probeer wel goed voor mezelf te zorgen door yoga en meditatie te doen. Door de misselijkheid tijdens het eerste trimester, kon ik mezelf nergens toe zetten. Nu neem ik wel meer tijd om goed voor mezelf te zorgen: een lekker bad, zelfmassage met lekkere olie. Ik ben trots op de groeiende baby in mijn lichaam.”
Hoe bereid je je voor op je bevalling ?                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          “Ik lees veel over natuurlijk bevallen en geloven in de kracht van je eigen lichaam . Tijdens mijn eerste zwangerschap heb ik een hypnobirthing cursus gedaan; heel leerzaam. Uiteindelijk liep de bevalling anders dan ik me had voorgesteld en dat is oké. Ik doe mee met zwangerschapsyoga om connectie te maken met mijn lichaam en de baby. En ik denk na over hoe ik deze bevalling graag zou willen ervaren. Mijn ideale bevalling is gewoon thuis in onze eigen omgeving. Dat lijkt me prachtig.”
Wat heb je gedaan om te herstellen van je 1e bevalling ?                                                                                                                                              
“Ik was vrij snel weer op de been en aan het werk. Ondanks dat ik twee keer een borstontsteking en een baarmoederontsteking heb gehad… Ik denk wel dat ik wat strenger was voor mezelf de eerste keer, dus ik heb me voorgenomen om iets rustiger aan te doen als ik dat nodig heb.”
Wat zou je zeggen tegen aanstaande moeders die nog gaan bevallen ? Heb je een tip om hen vertrouwen te geven ?                 
“Wij vrouwen zijn gemaakt om geboorte te geven, ons lichaam is zo wijs en weet eigenlijk precies wat het moet doen. Wat mij heel erg heeft geholpen tijdens mijn bevalling is (in mezelf) praten tegen mijn zoontje.. bij elke wee zei ik dat het goed was en dat we snel samen zouden zijn. De weeën heb ik niet als vervelend ervaren, maar als iets wat nodig is om je kindje in je armen te kunnen sluiten. Als je met de “pijn” (zo raar dat ik niet meer weet hoe het voelt, ik heb ook nooit het woord pijn of au gebruikt ) mee kan gaan werkt het voor jou in plaats van dat je je verzet tegen de wee. Het klinkt wellicht heel makkelijk, maar het werkt echt! En als je je realiseert dat je kindje ook een hele “reis” doormaakt om geboren te worden, dan weet je dat je het niet alleen doet. Je doet het samen. Nog een tip: vertrouw op je gevoel en wees niet bang om dat uit te spreken: stel vragen. Geen enkele vraag is stom.”                                                                                                                                                
Je bent moeder en zangeres! Hoe gaaf is dat ?! En hoe combineer je dit met elkaar ? Hoe vind je je balans? 
“Ik denk hetzelfde als iedere mama/papa. Als ik moet werken. dan regel ik goede opvang voor mijn zoontje. Het is soms wel een hele grote overgang om van een kolkende zaal vol publiek, in de avond laat thuis te komen. En dan in de ochtend vroeg op het schoolplein te staan, maar dat vind ik ook heel erg leuk. Ik hou ervan om lekker naar huis te rijden en al die “glamour” achter me te laten. En dan weer een paar dagen lekker thuis te zijn om vervolgens weer te gaan optreden. Ik heb het leukste werk wat er is; het is zo’n vrij beroep. Ik ben op, bijna altijd,  leuke plekken met blije mensen ben. Ik kan me niet voorstellen dat ik wat anders zou doen. Moeder zijn past daar heel goed bij.”                                                                                                                                                                                                                                                                              
Liefs,
Elske