Vaak heb je als pas bevallen mama weinig energie om te koken na de geboorte van je kindje. Als nieuwe mama investeer je ontzettend veel tijd in je baby, je peuter of kleuter en in de avond snak je naar een heerlijke, gezonde verse maaltijd die je gemakkelijk en snel kunt maken. Om het voor jou, als nieuwe mama en papa, makkelijker te maken, heb ik voor mijn blog Stéphanie Pilyser geïnterviewd, zij is auteur van het boek Kraamkost, moeder van twee knappe zoontjes en werkzaam als kraamverzorgende in België.
Haar boek Kraamkost heeft ze speciaal geschreven voor alle lieve topouders die tijd met hun kinderen willen spenderen, maar het ook heel belangrijk vinden om gezond en gevarieerd eten op tafel te zetten. Het is een kookboek vol heerlijke ovenschotels, soepen die lekker en gezond zijn en salades die lekker zijn als lunch, maar die je ook kunt serveren als bijgerecht tijdens een familie BBQ.
Na je bevalling wil je graag zo snel mogelijk het liefst terug naar je oude gewicht voor dat je zwanger was. Doe het wel rustig aan, laat bijvoorbeeld niet alle vetten weg en smeer roomboter (vitamine A en D) op je brood in plaats van margarine. Tevens olie voor de essentiële vetzuren en eet 2 keer per week vette vis, bijvoorbeeld zalm.
Bij deze een super voedzaam en lekker recept: Venkelsoep met gerookte zalm.
Venkel is een fantastische groente die veel voordelen biedt. Venkel is heel goed voor je ogen en brengt de ingewanden tot rust, wat dus ook kan helpen indien je borstvoeding geeft om de darmpjes van je baby te kalmeren. Zalm is een enorme bron van omega 3 en zit bomvol B-vitaminen en is rijk aan eiwitten.
Ingrediënten voor 3 of 4 liter:
2 uien, 2 venkelknollen, 1 aardappel, wit van 2 preien en 300 gr gerookte zalm, olijfolie, 3 liter groentebouillon, peper & zout en 2 dl geklopte room.
Bereiding:
Snijd de uien, de venkel, de aardappel en de prei in gelijke stukken en was alle groenten (behalve de ui). Verhit een scheutje olijfolie in een grote kookpot en stoof de uien even aan. Voeg de venkel, de aardappel en de prei toe en laat nog even meestoven. Hoe langer je ze laat stoven, hoe meer smaak je groenten zullen afgeven.
Zet de groenten onder water en voeg de bouillon toe. Kruid met peper en zout. Laat een 30-tal minuten koken. Snijd ondertussen de zalm in fijne reepjes. Mix de groenten tot een fijne, gladde soep en voeg er de room aan toe. Is de soep nog te dik, doe er dan extra bouillon bij. Schep de soep in borden en verdeel er de gerookte zalm over.
Vegetarisch: vervang de zalm door enkele geroosterde noten en zaden. zoals zonnebloempitten en pompoenpitten. Rooster die vooraf even in een pannetje zonder vetstof.
Koemelkvrij: laat de room eruit of vervang door kokosroom.
Glutenvrij: kies voor een glutenvrije bouillon
Zo simpel, zo snel klaar en zo lekker: Gebakken scampi met mango
Scampi zit boordevol vitamine B en B12, maar ook belangrijke mineralen zoals fosfor, jodium en seleen. Mango’s hebben ongelooflijke krachten: ze zijn goed voor je libido, ze versterken je geheugen en je immuunsysteem. Tevens bevorderen ze je spijsvertering, ze zorgen voor een mooie huid, gaan verzuring van het lichaam tegen, werken goed tegen puistjes..kortom: een mango is een heel lekker en gezond fruitje !
Ingrediënten voor 2 personen:
500 g kerstomaten, 150 g veldsla, 1 mango, 1 sjalotje, 8 of 10 scampi, 30 g cashewnootjes
Kruiden, zuivel en vetten:
1 teentje knoflook, olijfolie, peper en zout, 1/2 koffielepel kurkuma, 1/2 koffielepel kerriepoeder, honingvinaigrette.
Bereiding:
Was de kerstomaten grondig en halveer. Was de veldsla grondig of neem voorgewassen veldsla. Schil de mango en snijd in blokjes van ongeveer 2 cm. Snipper het sjalotje fijn en pers het teentje knoflook. Verhit een scheutje olijfolie in een pan, bak hierin het sjalotje glazig en voeg de knoflook toe. Stoof nog een minuutje aan en bak er de scampi bij tot deze gaar zijn. Kruid met peper, zout, kurkuma en een snufje kerriepoeder.
Verdeel de veldsla over het bord en schik er de kerstomaten en de mango op. Verdeel de scampi over het bord, samen met de gebakken stukjes sjalot en knoflook. Overgiet met wat honingvinaigrette en kruid naar smaak met nog een beetje peper en zout. Bestrooi als afwerking met gestampte of geplette cashewnootjes.
Vegetarisch: wanneer je volledig vegetarisch eet en dus ook geen vis, schaal -of schelpdieren, kun je de scampi vervangen door kikkererwten, linzen of gekruide tofoe.
Boek met 50 gezonde, lekkere & snelle recepten
Stéphanie heeft nog veel meer lekkere en gemakkelijke recepten gebundeld in haar toffe boek Kraamkost. Je kunt deze gerechten in grote hoeveelheden klaar maken, ze zijn gezond en je zet ze vaak in een mum van tijd op tafel. Bij het zien van de gerechten in het boek loopt het water me al in de mond. Het is tevens een prachtig vorm gegeven boek en ook leuk om eventueel cadeau te geven als kraamcadeautje. Het is ook een goed idee om een gerecht uit het boek Kraamkost te koken voor nieuwe, jonge ouders en dit bij hen thuis af te geven 🙂
Voor nog veel meer heerlijke recepten in je kraamperiode en om jezelf en je jonge gezin te verwennen: bestel dan het boek Kraamkost via onderstaande link:
Kraamkost, Stéphanie Pilyser | 9789401477451 | Boeken | bol.com