Omdat ongeveer 1 op de 9 zwangere vrouwen een keizersnede krijgt heb ik voor mijn blog gynaecoloog Koen Deurloo van het Diakonessenhuis in Utrecht geïnterviewd. Koen Deurloo is een vooruitstrevend arts; hij heeft de moeder geassisteerde keizersnede geïntroduceerd in Nederland. Later meer hierover in deze blog..
Hoe kun je je tijdens je zwangerschap voorbereiden op een geplande keizersnede?
“Een keizersnede kan een mooie ervaring zijn. Het is belangrijk dat een aanstaand ouderkoppel vooraf goede keuzes maakt. En dit begint bij goede voorlichting tijdens de zwangerschap. Vooraf kennis maken met de gynaecoloog die de operatie gaat doen is prettig. De OK is best spannend. Omdat er tijdens een keizersnede al gauw een team van 12 mensen aanwezig zijn in de OK, is het fijn om een bekend gezicht te zien.
Het maken van een geboorteplan is tevens een aanrader bij een geplande keizersnede, verteld Koen Deurloo. Aanstaande ouders kunnen dit plan invullen tijdens de zwangerschap zodat zij hun wensen kenbaar kunnen maken. Jonge ouders zijn in deze tijd vaak goed geïnformeerd en er is gemakkelijk toegang tot informatie over zwangerschap en geboorte. De zorgverlener heeft een meer coachende en adviserende rol bij het bespreken van het geboorteplan.”
Wanneer wordt er over gegaan op een keizersnede tijdens de baring ?
“Als het niet lukt of als er geen tijd is. Bijvoorbeeld door een te grote baby voor het bekken van de barende vrouw. Daarnaast benadrukt Koen Deurloo dat vrouwen die voor een natuurlijke bevalling gaan, vaak teleurgesteld zijn en een gevoel van falen ervaren als de geboorte eindigt in een keizersnede. En dat is niet terecht.
Zijn visie is dan ook dat alle zwangere vrouwen tijdens de zwangerschap sowieso 1 keer een kennismakingsgesprek hebben met een gynaecoloog. Omdat de kans op een keizersnede of een kunstverlossing (vacuüm bevalling) wel aanwezig is. ”
Wat heeft een zwangere vrouw voor keuze mogelijkheden als de baby in een stuit ligt ?
“Een vaginale stuitbevalling is een van de opties bij een baby in stuitligging. Bij een eerste zwangerschap is er 50% kans dat een stuitbevalling lukt. Alles moet dan mee zitten: een vlotte ontsluiting, vlotte indaling van de baby en een snelle uitdrijving van het kindje. De risico’s bij een eerste kind zijn groter. Bij een tweede zwangerschap is de kans op een geslaagde stuitbevalling 70 tot 80 %. Dat is een groot verschil in vergelijking bij een eerste bevalling.”
Sinds 2017 is er de moeder geassisteerde keizersnede. Wat is dat ?
“Bij een moeder geassisteerde keizersnede helpt de moeder de gynaecoloog haar kindje aanpakken tijdens de operatie. Dit is 4 jaar geleden voor het eerst bij ons in het Diakonessenhuis geïntroduceerd in NL. En vooral een nieuwe, prettige ervaring voor vrouwen die een eerdere traumatische bevalling hebben mee gemaakt. De meerwaarde zit ‘m dan met name vooral in meer tevredenheid en een positieve beleving ten aanzien van de bevallingservaring. Dat bevallen ook mooi kan zijn. De operatie duurt wel langer, er is meer voorbereidingstijd nodig. De wensen van de barende vrouw staan voorop.
Staan de wensen van de barende vrouw dan boven veiligheid?
“Nee dat is niet zo. De moeder geassisteerde keizersnede is net zo veilig als de gentle sectio die momenteel in de meeste ziekenhuizen wordt aangeboden. Niet alle ziekenhuizen bieden een moeder geassisteerde keizersnede aan in Nederland.
Wat is een gentle sectio ?
“Bij een natuurlijke keizersnede nemen we de tijd voor de ruggenprik, tijd voor het afdekken en de ouders kijken mee naar de geboorte van hun baby. Door een ruit zien ze hoe hun kindje wordt geboren in plaats van dat er een doek voor zit. De pasgeboren baby kan zo wennen aan licht en geluid. Tevens wordt de baby direct na de geboorte op de borst gelegd bij de moeder voor huid op huid contact. Dit huid op huid contact is een mooie basis voor een veilige hechting tussen moeder en kind.
In de periode na de bevalling kun je deze veilige hechting met je kindje nog meer versterken door je baby regelmatig te masseren. Uit onderzoek blijkt dat baby’s die gemasseerd worden nog meer positief reageren op hun moeder. Ze lachen meer, strekken hun armpjes uit en maken veel oogcontact. De tastzin van een baby ligt in de huid, zijn grootste orgaan. Fysiek contact (o.a. babymassage) is daarom heel belangrijk voor de emotionele en mentale ontwikkeling van een baby.
Wat vind je van een Doula tijdens de bevalling ? Er is de laatste tijd veel te doen geweest in de media over een Doula tijdens de geboorte.
Zorgverleners zouden het niet op prijs stellen dat er een Doula bij de geboorte is. Doula’s zouden bemoeizuchtig zijn en te veel invloed willen hebben op de medische kant van het geboorteproces. Hoe zie jij dat ?
“Doula’s vullen een gat op in de geboortezorg dat wij niet kunnen vervullen. Een doula tijdens de bevalling kan een goede aanvulling zijn op de reguliere zorg. Het is belangrijk om vooraf goede afspraken te maken. Dat de rollen helder zijn. Een doula tijdens de bevalling geeft mentale en emotionele ondersteuning en dat verkleint de kans op complicaties tijdens de baring. Een doula kent de barende vrouw vaak heel goed door de gesprekken die ze hebben gevoerd tijdens de zwangerschap. De wensen ten aanzien van de bevalling zijn helder.”
Wat kan een jonge moeder doen om snel en goed te herstellen van een keizersnede ?
“Fit en ontspannen zijn tijdens de zwangerschap en uitgerust de bevalling in! Sporten, zwangerschapsyoga en gezond leven. Liever niet te veel aankomen in gewicht. Als je je voorbereid op de vermoeidheid tijdens de eerste periode na de bevalling, dan duurt je herstel minder lang. Veel jonge ouders onderschatten de mentale, emotionele en fysieke impact door de komst van een baby. Als je fit en uitgerust bent, dan kun je deze beginperiode beter aan.”
Liefs,
Gwen