Moe, moe, moe ? Hoe word ik een uitgeruste en relaxte moeder?

Wat ben je streng voor jezelf!’ Dat zei een vriendin laatst tegen me. Helaas heerst er het beeld van het perfecte moeder imago onder moeders en vrouwen. En daar willen we graag aan voldoen. Echter, dit imago creëren we zelf. Moeder zijn is meer dan alleen het beeld dat je achter laat aan de buitenwereld. Het is een gevoel, een uiting van liefde voor je kinderen. En we doen allemaal ons best! Goed voor jezelf zorgen is het beste wat je voor je kind kunt doen.

Tijdbom

Moeder zijn is een voorrecht, maar soms ook zwaar. Zelfs de liefste, meest zorgzame moeder is soms een wandelende tijdbom als het haar allemaal even teveel word.

Balanceren tussen de tijd met je kinderen, je relatie, werk, hobby’s en vrienden kan enorm stressvol zijn. Er is zoveel te doen en te weinig tijd!

Maar…het moederschap hoeft helemaal niet zo stressvol te zijn. Ook al word je soms overweldigd door de moeilijke en uitdagende situaties met je kind, het is echt mogelijk om een relaxte moeder te zijn en te blijven.

Hieronder beschrijf ik een aantal tips om jou meer balans en rust te geven in je leven!

Prio’s

Begin bij het stellen van je prioriteiten. Waar hecht je de meeste waarde aan?  Vind je quality time met je gezin bijvoorbeeld belangrijker dan carrière maken? Geniet je meer als je met je kids naar de speeltuin gaat of wil je liever een avondje uit met je vriendinnen? Sinds ik moeder ben van 2 dochters vind ik het een stuk gemakkelijker om prioriteiten te stellen. Maak daarbij wel onderscheid in zaken die belangrijk en minder belangrijk zijn. We willen graag alles doen, maar dat kan niet.  Ik vind het belangrijk dat mijn kids gezond eten, daar besteed ik dan meer aandacht aan dan aan het opruimen van de zolder. Dat kan altijd nog! Ik plan daar een dag voor in om deze klus alsnog te doen. Wekelijks een lijstje maken met zaken die je echt wilt doen kan ook helpen.

Routine! Saai?

Wil je meer rust en balans in je leven als (werkende) moeder, dan is routine voor jou en je gezin noodzakelijk. Zelf houd ik ontzettend van spontane acties en dat was ook een van de dingen die ik erg miste toen ik moeder werd. Er was weinig ruimte voor spontaniteit toen mijn dochters nog klein waren. Destijds vond ik dat echt een gemis. Ik vond het in ieder geval best lastig om mezelf soms te moeten wegcijferen in het belang van de kids.

Nu weet ik beter. Door een realistische routine te creëren in je gezin, blijft er vaak meer tijd, energie en ruimte over voor spontaniteit. Terwijl de kids voor het eten even hun speelmoment hebben, kun jij tijdens het koken even bellen of appen met een vriendin.

Respect

Mijn dochters hebben beide een sterke wil. Dat betekent een extra uitdaging voor mij als moeder. Ik vind het belangrijk dat we respectvol met elkaar omgaan, want dan kan ik gemakkelijker met ze in gesprek gaan en hen duidelijk maken waar de grens ligt. Wanneer jouw kinderen je respecteren, zal het voor hen niet moeilijk zijn om jouw regels te accepteren. Door grenzen te stellen voelen ze ook dat er van ze gehouden word. Discipline en routine bieden is ook een uiting van liefde voor je kind.

WC

Door stress reageer je soms te heftig, wat kan resulteren in een woede uitbarsting. Als ik dit voel aankomen en er echt even helemaal klaar mee ben, dan ga ik naar de wc. Ik doe de deur op slot en adem diep in en uit. Je kunt natuurlijk ook een andere plek in je huis kiezen waar jij even tot jezelf komt om stoom af te blazen! Pfff.

Sterren kijken

Ik heb periodes gekend dat ik veel boos was op mijn kinderen. Ze luisterden slecht, waren vervelend tegen elkaar en hielden zich niet aan de regels in huis. Er was vooral veel strijd als ze iets moesten, bijvoorbeeld aan tafel blijven zitten tijdens het eten. Om deze cirkel te doorbreken, kunnen ze nu een ‘ster’ verdienen! Verdienen ze vier sterren in een week, dan mogen ze bijvoorbeeld een half uurtje langer op blijven. Het werkt! Voor meer informatie over beloningssystemen voor kinderen, kijk eens op www.gezinnig.nl

Me time

Je eigen mama me-time hoeft helemaal niet duur te zijn, of extravagant of veel tijd in beslag te nemen. Doe vooral de dingen die je leuk vind en die jou lekker veel energie geven! Ik vind het bijvoorbeeld heerlijk om een boek te lezen als de meiden slapen. Sporten en yoga zijn voor mij ook een energiegever. Ik plan 1 ochtend per week vrij om een pittige BBB les op de sportschool mee te doen. Na de sportles drink ik een gezonde aardbeien smoothie en daardoor  voel ik me fijn en ontspannen. Voor meer informatie over sporten bij jou in de buurt, kijk eens op de site: www.clubpellikaan.nl

Daarnaast vind ik het ook altijd leuk om iets speciaals te doen voor mijn kinderen. Bijvoorbeeld een lief briefje in hun broodbakje, een nieuw gerecht op tafel of hun kamers opruimen en opnieuw decoreren. Iets doen voor je kind geeft je een goed gevoel en je herinnert je weer hoeveel je van ze houd.

Met je moeder op stap

Maak tijd vrij voor een leuk uitstapje met je eigen moeder of ander ‘moederfiguur’ in je leven. Bijvoorbeeld een tante, een nicht of misschien zelfs je oma. Je stapt dan zelf even niet in de moederrol, maar je bent puur aanwezig als dochter die ook aandacht en liefde nodig heeft.

Look good, feel good!

Nu je moeder bent is er geen enkel excuus om niet goed voor jezelf te zorgen. Eet gezond. Probeer eens een ander kapsel. Draag de kleding die jou mooi maakt. Drink genoeg water om je huid te laten stralen. En neem een heerlijk warm bad na een lange, drukke dag.

Maar nog belangrijker: Lach! Als je lacht, straal je. Valt er niets te lachen? Forceer een glimlach, een glimlach op je gezicht helpt tegen stress.

Onderzoekers lieten proefpersonen neutraal kijken, gemiddeld lachen of uitbundig lachen (met de ogen). Vervolgens moesten de personen stressvolle taken uitvoeren.

Uit metingen van de hartslag en meningen van de proefpersonen bleek dat die mensen met de meest uitbundige lach de minste stress ervaren.

Quality time

Jouw kinderen verdienen 100% commitment en aandacht van jou (en je partner). Maar dit lijkt vaak onmogelijk. Creëer daarom elke dag een moment van quality time voor jouw kind. Tijdens dat moment ben je helemaal in het moment en kun je iets doen wat je allebei leuk vind. Samen een puzzel maken, een boekje lezen, kletsen, een tekening maken. Sluit de gezamenlijke activiteit altijd af met een dikke knuffel!

Ik wens je heel veel succes, geluk en liefde met je gezin!

Wil je extra tips of gewoon even je verhaal kwijt? Laat je reactie achter op de website. Mailen mag ook! info@mamaglow.nl

Liefs,

Gwen

Yoga voor Mama