Bevallen in water wordt steeds populairder en dit is niet voor niets. Voor zwangere vrouwen met bekkeninstabiliteit en rugklachten wordt het zelfs door gyneacologen aangeraden. Een badbevalling zorgt ervoor dat de pijn beter hanteerbaar en minder is. Je voelt je gewichtloos en het lichaam maakt door het warme water verschillende stofjes aan zodat er een natuurlijke pijnstilling ontstaat. Lees in onderstaand artikel alles over een badbevalling en tips om zo soepel mogelijk in bad te bevallen.
Wat is een badbevalling?
Een badbevalling vindt plaats in een speciaal bevalbad. Dit bad wordt gevuld met water met een temperatuur van rond de 37 graden Celsius. Dit mag niet warmer zijn dan 37,7 graden Celsius. Het is belangrijk dat deze temperatuur constant blijft zodat je baby tijdens de geboorte niet direct een ademprikkel krijgt terwijl hij nog onder water is. Een badbevalling geeft je als zwangere vrouw een veilig en prettig gevoel. Door het water en de badrand kun je je makkelijker afschermen van wat er om je heen gebeurt, het bevallingsbad is jouw persoonlijke ruimte.
Beeld: www.renatevanlith.nl
Steeds meer zwangere vrouwen kiezen voor een bevalling in bad aangezien het warme water voor een ontspannen lichaam zorgt. Wanneer je lichaam ontspannen is, maakt het meer endorfine aan. Dit stofje is een natuurlijke pijnremmer en hierdoor kun je de weeën vaak beter opvangen. Wanneer je geen medische indicatie hebt, mag je als zwangere vrouw zelf bepalen waar je bevalt. Dit kan zowel thuis als in het ziekenhuis plaatsvinden. Helaas kan niet elke zwangere vrouw in bad bevallen. Bij sommige ziekten of complicaties wordt een badbevalling afgeraden.
Wanneer stap je in het bad tijdens de bevalling?
Als het goed voelt kun je bij de eerste golvingen van weeën al in het bad gaan liggen. Besluit je om bijvoorbeeld tijdens de ontsluitingsfase uit bad te stappen omdat je dit prettiger vindt, is dit geen enkel probleem. Het gaat er voornamelijk om dat jij je ontspannen en comfortabel voelt tijdens een bevalling zodat je hier met een fijn gevoel op terug kan kijken. Tijdens een badbevalling is je zorgverlener en/of doula aanwezig tijdens de geboorte van jullie baby en zij houdt je nauwlettend in de gaten. Wanneer zij het onverstandig vindt om in het bad te blijven, geeft zij dit tijdig aan.
Je zult direct tijdens het in bad gaan merken dat de gewichtloosheid ervoor zorgt dat je lichaam ontspannen elke houding kan aannemen. Voel daarbij welke houding prettig is voor jou op dat moment. Het is wel belangrijk dat je in een bad bevalt dat speciaal hiervoor gemaakt is. Een ‘gewoon’ bad is niet veilig genoeg aangezien het bad minder diep is en er vaak minder ruimte naast en achter het bad aanwezig is voor de verloskundige. Tijdens een bevalling staat de veiligheid van moeder en kind voorop. Huur of koop een speciaal bevallingsbad, bijvoorbeeld bij Bevallingsbaden.nl.
Voordelen van een badbevalling:
- Je baby wordt rustig geboren aangezien de overgang vanuit de baarmoeder natuurlijker is dan bij een bevalling ‘op het droge’.
- De behoefte aan een ruggenprik of lachgas neemt af door de pijnstillende werking van endorfine.
- De weeën worden krachtiger door de aanmaak van oxytocine. Dit wordt makkelijker in het lichaam aangemaakt door het warme water en zorgt voor krachtige, effectieve weeën.
- De kans op uitscheuren of inknippen tijdens de bevalling wordt sterk verminderd.
- Je partner kan mee in bad. Dit zorgt voor een intieme bevalling, veilig in de armen van je partner. Je ervaart de bevalling echt samen.
Nadelen van een badbevalling:
- Een bevallingsbad is vrij groot in omvang en neemt hierdoor thuis veel ruimte in.
- Het bad moet op tijd gevuld worden aangezien het lang kan duren voordat het bevallingsbad goed volgelopen is.
- Er ontstaat een verhoogde kans op een infectie wanneer de vliezen gebroken zijn en je al in bad zit. Je hebt altijd een speciale, steriele set nodig om de kans te verkleinen.
- De hoeveelheid bloedverlies is minder makkelijk te peilen. Wanneer de verloskundige het idee heeft dat dit meer is dan gebruikelijk, adviseert zij om uit het bad te gaan.
- Je moet extra voorbereidingen treffen met een badbevalling in vergelijking met een bevalling in bed. Er wordt geadviseerd om al voor de 34e week een bevallingsbad te huren of te kopen en natuurlijk op te zetten.
Tips bij bevallen in bad
Een bevallingsbad is dus vrij groot in omvang en hierdoor is het verstandig om goed na te denken over waar je het bad in huis gaat neerzetten. Dit kan in principe overal zijn, zolang de verloskundige het liefst aan drie zijden genoeg ruimte heeft voor hulp en controle. Zorg dat je comfortabele kleding draagt tijdens een badbevalling, vooral voor het gedeelte van het lichaam dat bovenwater zit. Je kunt eventueel ook een handdoek omslaan. Onderwater zal je lichaam niet snel koud aanvoelen.
Het kan gebeuren dat je niet de gehele bevalling in bad blijft zitten. Zorg voor een badjas en handdoeken zodat je lekker warm blijft. Het gaat erom dat jij je ontspannen en prettig voelt tijdens de bevalling, warmte helpt hierbij. Je hebt zelf de keuze welke kleding je wel of niet draagt. Een bikinibroekje of onderbroek is niet altijd aan te raden vanwege tussentijdse onderzoeken door de verloskundige. Natuurlijk is het tijdens de geboorte beter om geen broekje aan te hebben.
Een extra tip voor de partner: giet warm water over de buik en de rug van de zwangere vrouw als een soort van massage. Om je samen met je partner op een prettige en ontspannen manier voor te bereiden op een (bad)bevalling is de cursus hypnobirthing een aanrader! Samen in een kleine groep met aanstaande ouderkoppels leer je over alle ins & outs van het geboorteproces en kijken we tevens naar video’s over baren in water. Wanneer jij de keuze hebt om te bevallen in bed of in een bad, waar gaat jouw voorkeur na het lezen van dit blog naar uit?
Beeld: www.renatevanlith.nl
Wil jij meer informatie lezen over bevallen in water?
Alle informatie over bevallen in water vind je op Bevallingsbaden.nl met onder andere handige video’s. Bij bevallingsbaden.nl kun je terecht voor het huren of kopen van het bevallingsbad. Altijd inclusief een totaalpakket, zodat je goed, veilig en hygiënisch bent voorbereid op jouw waterbevalling. Het bad wordt thuisbezorgd én weer opgehaald!
Liefs,
Gwen