Afgelopen dinsdagmiddag had ik een afspraak voor een telefonisch interview met Beatrijs Smulders.
Voor dit gesprek heb ik verschillende artikelen over haar gelezen (het laatste artikel over haar nieuwe autobiografische boek Bloed in Volkskrant Magazine is erg goed geschreven) en mijn vragen paraat om zo een goede indruk achter te laten bij de bekendste verloskundige van Nederland !
Tevens is zij bestseller auteur van de bekende Veilig-serie, waarvan honderdduizenden exemplaren zijn verkocht. Meer info : www.beatrijssmulders.nl
Beatrijs Smulders heeft een behoorlijk indrukwekkende carrière opgebouwd en ik vind het heel erg leuk dat ze tijd vrij wil maken voor een interview.
De afgelopen 40 jaar heeft zij een belangrijke rol gespeeld in de verloskundige zorg in Nederland. Zij ontwikkelde zich tot een bekend spreker en promotor van de Nederlandse verloskundige cultuur, waarin de thuisbevalling een grote rol speelt.
Tevens is ze oprichter van het Geboortecentrum in Amsterdam. In 2012 ontving zij de prestigieuze Andreas-penning voor haar grote verdiensten voor de stad Amsterdam.
Tijdens ons telefoongesprek begint Beatrijs meteen enthousiast te vertellen en dat er in onze maatschappij duidelijk meer sprake is van een vorm van ontlijving. Dat wil zeggen dat mensen over het algemeen minder in hun lijf zitten en meer in hun hoofd. Dit geldt ook voor zwangeren en jonge moeders.
“Hoogstwaarschijnlijk wordt dit mede veroorzaakt door de huidige digitalisering. Zowel tijdens werksituaties als privé, worden er vele uren gespendeerd achter een scherm. Ook op de mobiele telefoon.
Ook de huidige seksuele gewoontes dragen er naar mijn idee aan bij, dat vrouwen meer bang zijn voor de pijn tijdens de bevalling. Moeders anno nu kunnen daardoor tijdens de bevalling minder makkelijk in hun lichaam afdalen en in hun bekken ‘zakken’. En daardoor kunnen vrouwen minder makkelijk contact maken met hun instinctieve gevoelens. En dat is nu juist zo nodig om de pijn tijdens de bevalling te kunnen verdragen en daarna contact te maken met je baby.
Moederschap doe je vooral met je lichaam: het baren van je kindje, borstvoeding geven, je tilt je kindje op in je armen, je veegt een snottebel af, je grijpt je kind bij de kladden als het iets doet wat niet mag etc..
Daarom is het een goed idee om tijdens, je zwangerschap je al vast te bekwamen in het meer uit je hoofd te gaan, anders is de baring een grote overgang en schrik je er van. Dan moet het opeens fysiek. Van hoofd naar lichaam. Uit je hoofd gaan kun je heel vanzelfsprekend beoefenen bijvoorbeeld tijdens wandelingen, spelen met de kinderen, zwemmen of tijdens yoga etc.”
Wat zijn de voordelen van een thuisbevalling tijdens COVID-19 ?
“Thuis bevallen is in Nederland wetenschappelijk bewezen even veilig als een bevalling in het ziekenhuis. Het is heel bijzonder dat je in Nederland een vrije keus hebt waar je wil bevallen. In tijden van Corona tijd is een bevalling voor een gezonde zwangere thuis zelfs veiliger dan een bevalling in het ziekenhuis, waar ziekmakende virussen en bacteriën nu eenmaal veel meer voorkomen.
Tijdens een ziekenhuis bevalling maak je namelijk ongewenst kennis met eventuele virussen omdat je in het ziekenhuis logischerwijs met veel meer mensen in contact komt. Bijvoorbeeld om de 8 uur is er een wissel van de zorgverleners. Als je 24 uur in het ziekenhuis bent betekent dat 3 wisseldiensten. De kans op besmetting met COVID is o.a. daardoor groter.
Thuis heb je slechts te maken met je eigen verloskundige die je kent, hooguit met nog een extra verloskundige als de bevalling langer duurt. Daarnaast heb je tijdens de bevalling nog met een kraamverzorgende te maken. Bovendien mag je vanwege de Covid-preventie in het ziekenhuis alleen je partner meenemen. Thuis verkeer je in je eigen bubbel en mag iedereen die onderdeel uitmaakt van die bubbel bij de bevalling zijn: Je moeder, een vriendin, je zus etc.
Dus als het even kan; begin altijd thuis aan de bevalling. Vraag of de verloskundige eerst bij je thuis komt om te toucheren. Als de bevalling naar wens verloopt dan blijf je lekker thuis. Als je naar het ziekenhuis wilt gaan dan liefst zo laat mogelijk want dan ontmoet je ook zo weinig mogelijk mensen in het ziekenhuis.
De verloskundige die je thuisbevalling begeleid past zich ook meer aan jou situatie aan, aan jou de barende vrouw. Je bent in je eigen omgeving en de verloskundige kan daardoor makkelijker op jou en jouw wensen intunen. Dat geeft vertrouwen en vertrouwen is het allerbelangrijkste tijdens de baring, want dan maak je meer eigen natuurlijk oxytocine aan en ‘feelgood en bindingshormonen aan’ zoals endorfine. Oxytocine is behalve een bindingshormoon ook een weeën versterkend hormoon.
Als je niet thuis kunt of wil bevallen, blijf dan als het kan zo lang mogelijk thuis. En ga vervolgens samen met je eigen verloskundige naar het ziekenhuis ”
En wat is nu de beste omgeving om te baren als je de eerste keer in het ziekenhuis bent bevallen en je bent voor de 2e of 3e keer zwanger ?
“Bij een 2e of 3e bevalling is mijn advies om juist thuis te bevallen. Omdat dit wetenschappelijk bewezen veiliger is. In je eigen vertrouwde omgeving maak je sneller en meer eigen, organische oxytocine aan. In het ziekenhuis wordt er vaker ingegrepen en kunstmatige oxytocine toegediend (40 tot 50 % bij eerste bevallingen) om de weeën die in het ziekenhuis of tijdens het vervoer naar het ziekenhuis zijn verzwakt weer op te peppen en sterker te maken en een baring te versnellen.
Zo lang mogelijk thuisblijven helpt om de weeën sterk te maken en het het toedienen van kunstmatige oxytocine in het ziekenhuis tot een minimum te bepreken en te vermijden. Natuurlijke oxytocine zorgt voor binding met je kind en liefdesgevoelens. In tegenstelling tot kunstmatige oxytocine, die niet de barrière van de hersenen kan passeren.”
Hoe werkt het met de binding tussen moeder & kind ?
“Natuurlijke oxytocine is verantwoordelijk voor krachtige weeën en precies afgestemd op je lichaam en jouw baarmoeder en bindings- en liefdesgevoelens voor je baby na de bevalling. En voor de eerste aanzet van de borstvoeding. Omdat natuurlijk oxytocine de hersenbarriëre kan passeren zorgt dit voor een gedragsverandering bij de moeder naar de baby. Natuurlijke oxytocine wordt chemisch overruled door kunstmatige oxytocine dat niet de hersenbarriëre kan passeren. Dit is jammer want dit kán hechtingsgevoelens na de bevalling negatief beïnvloeden. Daarom is het goed om een oxytocine-infuus alleen te krijgen als dit strikt medisch noodzakelijk is.”
Bloed
Onlangs is het nieuwe boek ‘Bloed’ van Beatrijs Smulders verschenen. In deze bloedeerlijke autobiografie leer je Beatrijs Smulders kennen als meisje, vrouw, minnares en feminist.
Een persoonlijk verhaal van puberteit tot moederschap! Heel interessant. Een aanrader voor iedere vrouw om te lezen!