Wat verandert er nu echt als je een baby krijgt? Maar dan ook echt!

Zwanger zijn, moeder worden, een baby krijgen is een uniek life event. Ik kon me tijdens m’n zwangerschappen nooit helemaal voorstellen hoe het echt zou zijn. Uiteraard kwam ik daar vanzelf achter. Het is in ieder geval niet het mooie plaatje dat de media schetst: gezellig, altijd goed gekapt en uitgerust achter de kinderwagen lopen.

Ik heb hier 8 grote veranderingen voor je op een rijtje gezet. Wellicht ben je onlangs moeder geworden van de liefste baby en is het volop herkenning. Ben je zwanger, dan kun jij je hier op voorbereiden. Maar echt voorbereiden op de komst van een baby kan natuurlijk niet. Het is een bijzondere, persoonlijke ervaring die voor iedereen anders is.

Sweet dreams

Meer slapen is echt je grootste wens zodra je een baby op de wereld  hebt gezet. Puur omdat je chronisch slaaptekort hebt de eerste maanden na je bevalling. Je bed in duiken en lekker doorslapen tot de wekker gaat zit er voorlopig niet in. Je bent s ’nachts druk in de weer met het voeden en verschonen van je kleintje.

Over een tijdje word je wakker en dan ben je ongerust of je baby nog wel leeft, maar dan heeft je kindje voor het eerst doorgeslapen! Heerlijk, geniet ervan!

Zo de deur uitlopen

Voor dat je moeder werd kon je zo de deur uitlopen. Rustig ontbijten, krantje lezen douchen en vervolgens even kijken of je kleding, make-up en haar goed zat en je kon gaan. Nu moet je baby eerst gevoed worden, boertje laten, schone luier, ondertussen alle spullen pakken voor je kleine schat.

Tas vol met luiers, verschoonmatje, billendoekjes, crème, spenen, knuffels, extra setje kleding, geef je flesvoeding dan ook nog flesjes en voeding, dekentje mee, spuugdoekjes mee…. Ben ik nog iets vergeten?

Kots

Je wasmachine draait overuren. En niet alleen voor je alle babykleertjes en spuugdoekjes. Jouw kleren zitten tegenwoordig vol vlekken van kots, spuug, poep en plas. Ach ja, wat maakt het uit om een vlek op je shirt te hebben?

De eerste weken doe je misschien nog je best, elke keer als je baby over je gespuugd heeft dan trek je weer iets schoons uit de kast. Maar je ontdekt al snel dat je dan wel erg vaak een schoon shirt uit de kast moet trekken.

Uitgescheurd oor

Je oorbellen, armbanden, ringen en leuke kettinkjes kun je beter even laten liggen. Met een baby is dat het allemaal niet zo handig. Ten eerste ben je bang dat je je baby er mee bezeerd en naar mate je baby groter wordt, grijpt hij de ketting van je nek.. Dus het is oppassen, want de sieraden zijn zo stuk of je hebt een uitgescheurd oor…. Die sieraden draag je wel weer als je een avondje uit gaat.

Ongestoord eten

Ik kan me de momenten nog goed herinneren dat ik net een heerlijke maaltijd had gekookt en de hele dag uitgekeken had naar het samen opeten daarvan, begon Noa of Sofie te huilen en wilde ze gevoed worden. Of wellicht heeft je kleine hub haar huiluurtje te pakken. Ongestoord eten zit er dan ook niet meer in.

Ontspannen douchen

Sorry, lieve dames, maar ontspannen douchen terwijl je baby wakker is, is vooral de eerste maanden niet te doen. Als je allebei thuis bent natuurlijk wel, maar met de deur open douchen is niet zo ontspannend terwijl je jouw baby hoort huilen.

Let’s talk about the baby

Toen je zwanger was wilde iedereen uit je omgeving weten hoe het met je ging. Ik vond die positieve aandacht destijds erg leuk. Nu jouw baby is geboren en je helemaal verliefd bent op je kind, wil je iedereen vertellen hoe leuk jouw kleintje is. Maar voor je partner en je kinderloze vrienden is het ook wel eens gezellig als het gesprek over andere dingen gaat.

Smelten

Samen een kindje krijgen is meestal geen boost voor je relatie. Door de komst van jullie kleintje verandert de dynamiek tussen jullie twee. Je hebt minder quality time voor elkaar. Je zoekt samen naar een nieuw ritme. Wie doet wat in huis en je maakt afspraken wanneer je gaat sporten of afspreken met vriendinnen.

Daar staat wel tegenover dat het helemaal geweldig is om je partner te zien met jullie kindje. Ik smolt altijd bij de aanblik van mijn dochters met hun vader.

Wat een grote veranderingen allemaal! Maar het komt goed hoor! Probeer vooral te genieten van alle mooie momenten, groot en klein. Je mag trots zijn op jezelf !

Heb je vragen of wil je gewoon je verhaal kwijt? Reageer op deze blog of stuur mij een mail naar info@mamaglow.nl

Heel veel geluk!

Liefs,

Gwen

Yoga voor Mama