5 tips om mindful zwanger te zijn !

zwangerschapscursus Breda

Contact maken met je baby, met je gevoel en jezelf is belangrijk nu je zwanger bent. Wat ons hierin nog wel eens tegenhoudt is gebrek aan tijd. We leven in een maatschappij waarin we druk zijn met ons werk, het huishouden, sociale verplichtingen ed. We ‘moeten’ veel en er wordt van alles van ons verwacht.

Nu je zwanger bent, wil je ook genieten! Daar is tijd en aandacht voor nodig. Ben je wel eens onrustig als je bedenkt wat je allemaal nog moet doen? Ontspannen of een even moment voor jezelf is best lastig. Daarom heb ik 5 tips voor jou om mindful zwanger te zijn!

1.Voel de liefde in jezelf

Voedende gedachten komen vanuit je hart. Het zijn gedachten die jou kunnen ondersteunen en je vertellen dat je geliefd bent, dat je gelukkig bent en dat je vertrouwen hebt in de toekomst. Niet voedende gedachten komen voort uit angst. Een voorbeeld is: ‘Ik ben niet goed genoeg’ of ‘ik twijfel of ik wel een goede moeder ben’. Deze niet-voedende gedachten brengen jou niets. Gelukkig heb jij de keuze om te kiezen voor voedende gedachten die jou vertrouwen en liefde geven. Kijk eens of je nog een paar gedachten kunt verzinnen die je krachtiger maken. Het maakt niet uit wat, als de gedachte maar liefdevol is voor jezelf of voor anderen.

2.Onthaasten

Ken je deze quote al? ‘Geef je over aan wat is. Laat gaan aan wat was. En vertrouw op wat gaat komen.’ Ik vind het een prachtige tekst. En zeker van toepassing nu je zwanger bent. Een oefening hierbij: Door bewust aandacht te geven aan je ademhaling, breng je je gedachten tot rust en onthaast je jezelf. Voel de ruimte onder je voeten en breng je gewicht van je linker- naar je rechtervoet. Zet jezelf stevig neer en leg de handen ontspannen op je buik. Adem naar je handen toe.

zwanger & yoga bij Yoga voor Mama
zwanger & yoga bij Yoga voor Mama

3.Koester je lichaam

Tijdens je zwangerschap kun je extra aandacht besteden aan je veranderende lichaam. Het is belangrijk om met aandacht en respect voor je lichaam te zorgen. Je zult je gezonder voelen en meer energie ervaren! Vraag eens aan jouw lichaam waar het op dit moment behoefte aan heeft? Als je ergens pijn voelt of een kwaaltje hebt, wat wil het jou vertellen? Door meer naar je lichaam te luisteren, ga je aanvoelen wat het beste voor jou is en waar jij bij gebaat bent. Je voelt je dan meer in balans!

4.Vertrouwen

Je kunt ook zorgen voor de toekomst hebben: ‘Kan ik mijn baby wel alles geven dat het nodig heeft?’ Bedenk dat je nu zwanger bent. En dat een gedachte is die gaat over de toekomst. Alleen het ‘nu’ telt. Het is moeilijk om dingen die pijn doen of die je pijn hebben gedaan te vergeten. Loslaten is een van de moeilijkste dingen die er zijn. Je kunt ook gewoon laten ‘zijn’. Erkennen dat het er is en dat je het moeilijk vind.

Een oefening hierbij: Sluit je ogen en adem diep in en uit. Ga met al je aandacht naar je hart en denk aan het onderwerp dat je angst geeft. Je hoeft de angst niet weg te drukken, maar luister er liefdevol naar. Adem nog dieper in en voel wat er in je gebeurt. Voel de kracht van de liefdevolle energie, want die geeft je moed!

zwanger met hart en ziel

5.Yoga en massage

Een zwangerschap is een natuurlijk proces. Je vrouwelijk lichaam is er voor gemaakt! Tijdens de zwanger & yoga lessen bij Yoga voor mama leer je te vertrouwen en te luisteren naar je lijf. Yoga doen tijdens je zwangerschap betekent dat je goed zorgt voor jezelf en je baby. Tijdens de lessen ervaar je rust en ontspanning. Even een moment voor jezelf.

Mindful zwanger zijn betekent ook jezelf af en toe in de watten leggen! Ik vond het altijd erg leuk om te shoppen voor mijn baby. Ken je de babylijn van Esprit al? Esprit heeft mooie sets voor newborn baby’s van organic cotton. Heel zacht en mooi: http://www.esprit.nl/kids/baby-0-2-jaar/baby-girls/basics-essentials/

Bron: Mindful zwanger zijn

Ik wens je een heel fijne zwangerschap!

Liefs,

Gwen