Zelfvertrouwen is het vertrouwen dat je hebt in jezelf en in je kunnen. Kinderen met zelfvertrouwen hebben een positief zelfbeeld. Ze denken positief over zichzelf en hun kwaliteiten. Hierdoor durft een kind met zelfvertrouwen gemakkelijker nieuwe uitdagingen aan te gaan.
Ik heb zelf twee dochters van 13 en 11 jaar. Mijn jongste is geboren met een gezonde dosis zelfvertrouwen. Ze vindt dat ze mooi kan tekenen en ze kan goed voetballen. Als ik aanwijzingen geef om het nog beter te doen, dan weet ze me altijd te overtuigen dat dat niet het geval is. Daarnaast wijst ze me vaak terecht als ik weer eens een verkeerde afslag neem onderweg in de auto. Irritant! Mijn oudste daarentegen zoekt bevestiging bij anderen. Ik vertel haar regelmatig dat fouten maken mag en als er een keer iets niet gaat zoals ik dat wil, dan haal ik mijn schouders op. Volgende keer beter! Zo laat ik met mijn eigen gedrag zien dat ze zelf kan bepalen hoe ze met een situatie om gaat. Wat dat betreft zijn kinderen net spiegels. Als jij perfectionistisch bent, dan is de kans groot dat zij dit ook zijn of worden.
bron: Pinterest
Zelfvertrouwen leidt tot groei en zelfontplooiing
Onzekere gevoelens of gevoelens van minderwaardigheid hebben een belemmerend effect, zorgen voor faalangst en maken alledaagse uitdagingen onnodig zwaar. Een kind wordt niet geboren met zelfvertrouwen, al lijkt het ene kind wel meer aanleg te hebben voor het ontwikkelen van zelfvertrouwen dan het andere kind.
Eerst stapjes
De eerste stappen richting het ontwikkelen van zelfvertrouwen, worden al gezet vanaf hele jonge leeftijd. Bijvoorbeeld wanneer je kind de kans krijgt om zelfstandig ervaringen op te doen en successen te boeken bij ontwikkeltaken als omrollen, kruipen en lopen. In de peuterleeftijd beseft een kind steeds meer dat hij een zelfstandig persoon is en begint de ontwikkeling van de eigen identiteit. Kenmerkend voor deze periode is het verlangen om onafhankelijk te willen zijn, een kind wil vaak alles zelf doen. Wanneer een kind de vrijheid krijgt om op ontdekkingstocht uit te gaan en zelf (binnen veilige kaders) keuzes te maken, wordt hij onafhankelijker. Hierdoor zal hij gemakkelijker nieuwe uitdagingen aan durven gaan en kan hij vertrouwen op zijn eigen ideeën en initiatieven. Echter, wanneer een kind wordt beperkt in zijn (keuze)vrijheid en overmatig wordt beschermd, zal een kind schaamte ervaren en aan zichzelf gaan twijfelen. Om het zelfvertrouwen van een kind te stimuleren zijn we vaak in eerste instantie geneigd om complimenten te geven. Maar zelfvertrouwen heeft te maken met het vertrouwen dat je in jezelf hebt en niet met de bevestiging die je van anderen krijgt.
bron: Pinterest
Tips
Om het zelfvertrouwen van een kind te stimuleren kunnen we het volgende doen:
- Straal vertrouwen uit (verbaal en non-verbaal) naar je kind. Als een volwassene twijfelt aan je kunnen, is het extra moeilijk om in jezelf te geloven.
- Creëer voldoende ruimte voor je kind om zelf keuzes te maken en zelf dingen te onderzoeken.
- Los problemen niet te snel op voor je kind, maar geef hem de kans om problemen of situaties zelf op te lossen. Ook als dit in eerste instantie niet helemaal lukt. Een kind leert meer door het zelf te doen dan wanneer je het als ouder overneemt. Moedig je kind aan en geef bijvoorbeeld informatie ter ondersteuning.
- Erken de worsteling van je kind (met bijvoorbeeld het volbrengen van een taak). Fouten maken mag!
- Geef beschrijvende complimenten zonder waardeoordeel die betrekking hebben op de inzet van je kind. Zeg bijvoorbeeld: “Het was best lastig om je broek aan te krijgen, maar je bent het blijven proberen en nu is het gelukt. Je bent een doorzetter!” Voorbeeld: Wanneer je een peuter ziet worstelen met de ritssluiting van zijn jas, kun je zeggen: “O kom maar, ik help je wel even.” De boodschap die je een kind dan onbewust meegeeft is dat hij het niet zelf kan. In plaats daarvan kun je zeggen: “Soms is het lastig om de rits van je jas dicht te doen. Het kan helpen om hem eerst helemaal naar beneden te doen en daarna weer omhoog.” Op deze manier laat je een kind zien dat het niet gemakkelijk is, maar geef je tegelijkertijd informatie waardoor een kind het zelf leert doen en vertrouwen krijgt in zijn eigen kunnen.
Zelfvertrouwen bij CompaNanny
Bij CompaNanny staan staan 7 waarden centraal die zij graag willen meegeven aan kinderen, ouders en elkaar. Zelfvertrouwen is één van deze waarden. Op het Kinderdagverblijf en de BSO zijn de Nannies in hun dagelijks handelen continu bezig om kinderen in hun zelfvertrouwen te stimuleren. Door kinderen aan te moedigen en te stimuleren om iets zelf op te lossen krijgen zij de boodschap dat ze vaardig en kundig genoeg zijn om eigen beslissingen te maken. In de leeftijd 0-4 jaar wordt het zelfvertrouwen onder andere gestimuleerd door kinderen eerst zelf te laten proberen voordat er hulp geboden wordt. Bij kinderen tussen de 4 en 12 jaar wordt het zelfvertrouwen gestimuleerd door actief naar kinderen te luisteren, respect te tonen voor hun worstelingen en ruimte te bieden voor eigen oplossingen en ideeën.
CompaNanny Insightsavond met als onderwerp zelfvertrouwen
Als ouder kun je je kind helpen om in zichzelf en hun eigen kunnen te geloven. Bijvoorbeeld door hen letterlijk en figuurlijk ruimte te geven. Als een kind in zichzelf gelooft, kan het vrij spelen en zich verder ontwikkelen. Tijdens de Insights avond Zelfvertrouwen bij CompaNanny in Breda krijg je interessante informatie hoe jij je kind hierbij kunt helpen. Leuk als jij (en je partner) er ook bij zijn!
Datum:
dinsdag 17 maart 2020
19.30 – 21.30 uur
Locatie:
CompaNanny Viandenlaan
Viandenlaan 10, Breda
Aanmelden: je kunt je gratis aanmelden door een mail te sturen naar viandenlaan@compananny.nl.
Liefs,
Gwen
Mama Glow