Ben je na je 40e nog geschikt om mama te worden? Lees meer….

Rory en dochter Mila

Rory Blokzijl en haar dochter Mila

Het aantal zwangerschappen van vrouwen boven de 40 jaar is de afgelopen jaren meer dan verdubbeld. Kiezen voor een kind na je 40e is inmiddels geen taboe meer en algemeen geaccepteerd. Er zijn zelfs veel voordelen te noemen om een baby te krijgen als je al volop van het leven hebt geproefd.

Afgelopen week heb ik een interview gehad met Rory Blokzijl (45), zij kreeg op haar 41ste haar eerste kind. Om haar ervaringen te delen met vrouwen die ook op latere leeftijd moeder werden, heeft zij in 2013 een blog opgericht: www.40envoorheteerstmoeder.nl In haar blog deelt zij haar positieve ervaringen en struggles als moeder van haar 4-jarige dochter Mila. Echt leuk om te lezen !

“Mijn man en ik waren destijds 20 jaar samen en de kinderwens was al wel aanwezig, maar toen we jong waren wilden we allebei eerst carrière maken, reizen en een huis kopen. Toen ik graag zwanger wilde worden lukte het niet. Na verschillende onderzoeken bleek dat de kans heel erg klein was om spontaan zwanger te worden. We hadden al bijna afscheid genomen van onze kinderwens, toen ik onverwacht zwanger raakte van Mila. Ik was toen 40 jaar.”

Wat ervaar jij als het grootste voordeel dat je op latere leeftijd moeder bent geworden?

“Omdat je op je 40ste al een heel leven achter de rug hebt, heb je meer rust en kun je – naar mijn mening- een kind veel stabiliteit bieden. Vroeger was ik meer met mezelf bezig. Na mijn burn out kreeg ik veel meer zelfkennis. Was en ben ik in staat om meer vanuit mijn gevoel met mijn kind om te gaan. Als je genoeg zelfkennis hebt, kun je – denk ik – een kind ook veel meer bieden dan wanneer je nog jong en onervaren bent. “

En wat zijn de nadelen als je moeder word na je 40ste

“Als je jonger bent, dan ben je vaak flexibeler. Op latere leeftijd een kind krijgen betekent dat er flink gerammeld word aan je huisje. De impact is dan nog groter, omdat je jarenlang gewend bent om op een bepaalde manier te leven. Na de geboorte van een kind, staat je leven op z’n kop, en de impact daarvan is op latere leeftijd denk ik nog groter. Ik vond het soms echt lastig om me aan te passen aan het ritme van Mila. Vooral door het enorme slaapgebrek en de combinatie met borstvoeding geven (soms wel 10 – 12 maal op een dag), duurde de aanpassingsperiode best lang. Hoe dan ook. Ik ben wel echt dolgelukkig met Mila en vind het heerlijk om moeder te zijn.”

“De tip die ik aan alle (aanstaande) moeders mee wil geven is het volgen van zwangerschapsyoga lessen tijdens je zwangerschap. Omdat ik best wel een controlfreak ben, ben ik blij dat ik tijdens de zwanger & yoga lessen heb geleerd om los te laten en te vertrouwen op mezelf tijdens mijn zwangerschap en bevalling. Ik heb echt heel veel gehad aan de yogalessen!”

Rory Blokzijl (45) is moeder van Mila (4) oprichtster en blogger van www.40envoorheteerstmoeder.nl Daarnaast heeft ze het kinderyogabordspel mede ontwikkeld: www.kinderyogabordspel.nl en is auteur van Mila boekjes www.milaboekjes.nl

Op welke leeftijd ben jij voor het eerst moeder geworden? Ik was 28 jaar toen Noa werd geboren. En jij? Je kunt je reactie achter laten op de website of op onze FB pagina.

Liefs,

Gwen

Yoga voor Mama