3 inzichten om een mama burn out te voorkomen

mama burn out

Afgelopen maand liet een Belgische moeder en schrijfster weten dat ze een kinderboek heeft geschreven over stress. “Al langer was ik gestrest”, blikt ze terug. Toen haar kinderen 3, 5 en 9 jaar oud waren kreeg ze een burn out. Nu heeft ze voor alle kinderen die een van hun ouders zien opbranden een boekje geschreven: Viktor en het vuur  Verkrijgbaar via www.bol.com

“In mijn sprookje gebruik ik de metafoor van een vuurtje maken. Viktor legt uit dat je innerlijke vuur niet moet doven, dus dat er altijd nieuwe takjes bij moeten. Daarmee wil ik zeggen dat je moet blijven zoeken naar activiteiten waarvan je energie krijgt. Ik vond mijn laatste baan niet heel leuk, was alleen maar aan het rennen en nam nooit tijd voor mezelf. Daardoor kwamen er geen nieuwe takjes en doofde mijn vuur. Mijn kinderen wil ik meegeven dat ze moeten blijven zoeken naar wat hen voldoening geeft. Zodat zij zichzelf straks niet voorbijlopen.” Bron: Sarah van Wolputte www.ad.nl

Hieronder geef ik je 3 inzichten om een mama burn out te voorkomen:

Inzicht 1: Wat geeft jou energie en voldoening? Waar wordt je echt door gevoed in je leven ? Schrijf het eens op voor jezelf!

Ik krijg bijvoorbeeld energie van als ik met mijn kids aan tafel zit en we een spel spelen, kletsen, lachen en of lekker dansen in de woonkamer. Het kost me veel energie als ze de hele tijd aan hun mobiel gekluisterd zitten en ik krijg geen antwoord als ik iets vraag. Dit is natuurlijk heel herkenbaar voor veel ouders. Nog een voorbeeld: ik krijg energie van yogales & workshops geven, tijdens wandelcoaching sessies verbinding maken met coachees (meestal moeders & vrouwen), blogs schrijven, uit eten gaan, een goed gesprek, mijn hart luchten bij een goede vriendin die me begrijpt, mijn huis gezellig maken, planten, lezen, zelfspot bij andere mensen (ook van mezelf maar vooral van anderen 😉 en in de zon zitten 😊

Inzicht 2: Ben jij een pleaser en/of een perfectionist ? Stel jezelf eens deze vraag ! Of vraag het aan je partner, een goede vriend(in) of je moeder/vader of zij jou hier in herkennen ?

Het kan je een goed gevoel geven om anderen te helpen of het hen naar de zin te maken. Pas als het ten koste gaat van jezelf dan voel je dat je verkeerd bezig bent. De levensfase van moeder worden en kinderen krijgen zou veel meer mogen gaan over persoonlijke ontwikkeling dan over voldoen aan een ideaalplaatje.

Perfectionisme en please-gedrag komt vaak voort uit pijn of angst. Dit gaan we liever uit de weg. Terwijl je juist van pijnlijke momenten veel kunt leren. Als je maar durft te voelen en naar jezelf durft te kijken. Dit was iets waar ik in het verleden nooit de tijd voor nam. Ik ging gewoon vrolijk door en concentreerde me op andere dingen, vooral leuke dingen. Om maar bezig te zijn en niet te hoeven voelen. Gelukkig heb ik door yoga, mindfulness en coaching heel veel geleerd en voel ik me echt veel relaxter en gelukkiger. En daardoor kan ik doen wat ik echt wil doen.

Inzicht 3: Laat de ballen maar vallen 

We zijn vaak bang voor stress, maar we zouden veel banger mogen zijn voor te weinig herstel na stress. Je hebt tijd nodig om op te laden en om prikkels te verwerken. Je mag jezelf deze tijd ook gunnen. En soms is het ook wel eens fijn om tijd alleen door te brengen.

Veel vrouwen en moeders willen alle ballen hoog houden, iedereen tevreden houden, ongemak bij een ander weg willen nemen, overal bij willen zijn, geen ‘nee’ durven zeggen ed. Als je te lang op deze manier in het leven staat raak je gestrest en verwijderd van jezelf.

Je hoeft niet meteen alles radicaal te veranderen. Je doet het namelijk heel goed en daar hoef je niet over te twijfelen. Ik geloof dat je stap voor stap je leven meer in balans kunt brengen. Dat kost tijd en inzicht. Ik begeleid je daar graag bij!

Als gecertificeerd stress & burn out coach (aangesloten bij NOBCO, nederlandse beroepsvereniging voor coaches) ga ik regelmatig wandelen met vrouwen & moeders in de natuur.

Wat zijn de voordelen:

 • Coaching vermindert stress en onzekerheid. Ook heel zinvol bij burn out klachten of een tijdelijke disbalans zoals na een bevalling, scheiding, verlies van een dierbare of verandering van loopbaankeuze.
 • Meer vertrouwen in jezelf als moeder en vrouw.
 • Je kunt kiezen voor een wandelcoaching sessie in de natuur. Door te wandelen kom je letterlijk in beweging en buiten worden situaties en problemen luchtiger en lichter bevonden.
 • Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de natuur en wandelen zorgt voor ontspanning. Door te wandelen in de natuur kun je stress beter loslaten.
 • Minder lichamelijke klachten en meer energie & balans in je leven.
 • Coaching door gecertificeerd CSR (stress & burn out) coach, mindfulness trainer en yogadocente Gwen Peters. Tevens is Gwen aangesloten bij NOBCO, de nederlandse beroepsvereniging voor coaches.
 • Waar?
  Bij jou thuis of een wandelcoach sessie in de natuur. (Bijvoorbeeld Mastbos in Breda)
 • Voor wie? Als je moeder bent verandert er veel in je leven. Dit kan zijn weerslag hebben op je werk. Maar ook thuis is het zoeken naar een goede balans tussen moeder zijn, vrouw zijn en een leuke partner blijven. Je wilt alles even goed blijven doen! Voor veel vrouwen is de drempel hoog om hulp voor zichzelf te vragen. Ze blijven te lang rondlopen met veel spanning, lichamelijke klachten en denken ‘het komt wel goed’. Ondertussen ervaar je veel stress.
 • Te boeken sessies:
  Wandelcoaching sessie van 60 min: € 75,- Coaching sessie van 90 min: € 95,- We starten met een intake & vragenlijst om jou zo optimaal mogelijk te kunnen ondersteunen. Uit ervaring blijkt dat 3 tot 10 coaching sessies voldoende zijn. Werkgevers zijn vaak bereid coaching te vergoeden in het kader van persoonlijke ontwikkeling.

Ik wens je nog een hele fijne, relaxte zondag! Wil je meer informatie over begeleiding bij stress of burn out ? Bel naar mobiel: 0642227606  of stuur een mail naar info@mamaglow.nl

Liefs,

Gwen