10 dingen die je echt wilt weten over je newborn baby !

 

Whaaah! Is dit mijn baby? Dat dacht ik….toen Noa, na een bevalling van 16 uur, werd geboren. Haar gezichtje was helemaal ingedeukt en ze had overal kleine haartjes op haar lijfje. Dit heet lanugo en is om je baby’s lichaamstemperatuur op peil te houden. Overigens verdwijnt dit na een aantal weken. Ze had 9 maanden in de buik doorgebracht en was in eerste instantie niet de fantasiebaby die ik in mijn hoofd had. Na twee weken veranderde ze wel in een wolk en zag ik herkenning, zo leuk!

Beloning

Tot ongeveer 6 weken ben je dag en nacht in de weer voor je baby, zonder daar ook maar iets voor terug te krijgen. Uiteraard vind jouw kindje het heerlijk om vastgehouden en verzorgd te worden door jullie en hecht zich onmiddellijk. Na 6 weken krijg je echter wel de grootste beloning ever: je baby tovert een lach op zijn of haar gezicht! En dat is….een cadeautje, na alle vermoeiende weken in het begin.

Fontanel

Ik was in het begin supervoorzichtig met het zachte, kloppende plekje op het hoofdje….genaamd de fontanel. Maar de huid over de fontanel is stug en stevig, dus je kunt de haartjes van je baby gewoon wassen. Hard op deze plekjes (een fontanel zit midden bovenop het hoofdje en een kleinere spot op het achterhoofd) wrijven of duwen is niet aan te raden.

De twee fontanellen zorgen ervoor dat jouw baby door het geboortekanaal geboren kan worden. Daarnaast geven de fontanellen de hersenen van jouw baby de ruimte om te groeien. De fontanel is dichtgegroeid als je kindje rond de 12-18 maanden oud is.

Eten

Newborn baby’s hebben honger, veel honger! Tijdens die eerste weken met ‘mijn baby’s’ kwam ik zelf amper toe aan eten en drinken, wel handig om zo de overtollige zwangerschapskilo’s kwijt te raken! Als een baby niet poept, spuugt of slaapt hebben ze honger. In het begin voed je je baby om de 2 / 3 uur en vraag je je af of ze wel genoeg eten binnen krijgen. Het gewicht van je kindje is daarbij een goede indicatie. Hoewel newborns in de eerste week 5 tot 8 procent van hun gewicht verliezen. Daarnaast kun je elke dag de luiers tellen, ongeveer 5 tot 6 plasluiers per dag is normaal.

Foto’s maken

In de eerste maand na Noa’s geboorte heb ik nog nooit zoveel foto’s gemaakt. Gelukkig maar, want na een maand kreeg ze exceem en last van een droge huid. Minder cute voor de foto dus 😉 Heeft jouw kindje last van een droge huid, roze pukkeltjes, luieruitslag of baby acne ? Dat duurt nooit lang. Je kunt het beste een hypo allergene baby lotion gebruiken, bijvoorbeeld Balneum of Neutral.

Smetvrees

In mijn studententijd deed ik niet aan opruimen of schoonmaken, op dat moment had ik andere prioriteiten, zoals feesten met vrienden 🙂 Tijdens m’n zwangerschappen was de zogenaamde nestdrang niet te houden…alles moest schoon! Dat vinden de meeste partners overigens niet erg. (hoeven ze het zelf niet te doen)  Toen mijn meiden nog baby’s waren vermeed ik wel zieke of verkouden mensen, bijvoorbeeld niet naar kinderfeestjes van vrienden vlak na hun geboorte. Saaie muts was ik toen haha.

Horror kraamverzorgende

Helaas hadden we na de geboorte van Sofie een horror kraamverzorgende in huis….zij was eigenlijk ziek en verkouden, maar ontkende dit. Volgens haar was ze allergisch voor de kerstboom (Sofie is vlak voor kerst geboren) die in huis stond en dit verklaarde haar snotterige waterhoofd. NOT! Na 3 dagen waren we allemaal verkouden en grieperig. Sofie kon zelfs niet goed meer drinken…heel stressvol was dat. Daarnaast kwam ze elke ochtend om 08:00 uur de slaapkamer binnen met verhalen over haar privé problemen, bijvoorbeeld over haar partner die alcoholist is . Ik vond het destijds erg sneu voor haar, maar kon deze verhalen niet goed handelen op dat moment. Mijn bloeddruk ging omlaag, ik kreeg koorts en kon niet meer slapen. Gelukkig is er kort daarna een topper in huis gekomen die de boel heeft overgenomen! Nog steeds dankbaar voor. Het is goed om te kijken of jouw kraamhulp bij jullie gezin past, voelt het niet goed, dan vraag je om een ander.

Voetjes

Zoiezo zijn drukke ruimtes met veel mensen voor baby’s niet de meest ideale plek om te zijn. Mocht je er niet onderuit komen, vraag of anderen je baby bij de voetjes willen aanraken in plaats van de handjes of het gezichtje, dit om een virusje te voorkomen.

Frustratie

Als jouw baby huilt laat hij je weten dat ie honger heeft, kou, een vieze luier of wil vast gehouden worden. In het begin wist ik nog niet wat Noa of Sofie nodig hadden en dat vond ik best frustrerend ! Maar je zult merken, dat na verloop van tijd, je jouw baby beter leert kennen. Het eerste jaar met je baby is intensief, mooi en vermoeiend. Een jaar waarin je groeit in je rol als moeder.

Slaap baby slaap

De meeste newborn baby’s slapen veel in de eerste paar weken. Ze willen vaak wel om de 2 a 3 uur gevoed worden, dus zelf slaap je niet heel veel de eerste 3 maanden na je bevalling! Maar het word beter….geloof me 😉 Zodra jouw baby 3 maanden oud is slapen ze gemiddeld 6 tot 8 uur per nacht. Ondertussen laat je je baby wennen aan een dag en nachtritme en laat je je baby niet langer dan 3 uur overdag slapen zonder hem wakker te maken voor een voeding. Wanneer jouw kindje goed op gewicht is kun je je baby s’ nachts zo lang laten slapen als hij wil. Welterusten! 🙂

 

Ik wens alle moeders en vrouwen met newborn baby’s heel veel succes en geluk! You go girl !

En mocht je nog meer tips willen, dan kun je mij altijd een mail sturen:  info@mamaglow.nl

Liefs,

Gwen

Yoga voor Mama